Ljuske od luka bacate u đubre, a ne znate da od njih možete da dobijete nešto MNOGO ukusno!

Kuharica
Ljuske od luka bacate u đubre, a ne znate da od njih možete da dobijete nešto MNOGO ukusno!
Povrće spada u najzdraviju hranu i trebalo bi da ga češće jedete.

Povrće spada u najzdraviju hranu i trebalo bi da ga češće jedete. Pored toga, neophodno je da znate da nijedan deo bilo kog povrća ne morate da bacite, jer ima svoju svrhu. 

 Mnogim ljudima povrće nije najomiljeniji izbor namirnica, pa ga izbjegavaju, iako bi trebalo da se nađe u okviru bar jednog obroka dnevno.

Sve češće birate nezdrave namirnice koje “ne traže” puno pripreme. Loša navika, piše Večernji list.

Nutricionisti poručuju da bar dva puta nedjeljno treba da jedete lisnato zeleno povrće.


Ako ste ljubitelj prženih krompirića, a tražite zdraviju varijantu, možete da isječete tikvice u na štapiće. Začinite ih začinskim biljem i propržite na kokosovom ulju. Tikvice su zdravija opcija od prženih krompirića, a ovako začinjene i znatno ukusnija. Poslužite ih uz kockice slanog sira ili mocarele koje možete da prelijete maslinovim uljem i sušenim bosiljkom.

Umjesto nezdravog kečapa, napravite sami i sos od povrća. Šargarepu i, na primjer, leblebije skuhajte i ubacite u blender. Možete da dodate i svjež spanać ili sok od paradajza i ako je potrebno kocku za supu od povrća.

Kada pripremate i čistite povrće, mnoge delove bacate u smeće. A ne bi trebalo to da radite.

Ukoliko čistite  brokoli, spanać, kupus i drugo slično povrće, treba da odvojite te listove i stabljike, operete ih, pustite da se osuše i ubacite ih u kesu i stavite u zamrzivač. U istu kesu možete da ubacite i dijelove gljiva, koru od luka i sl. Kada se kesa napuni, ove povrtarske ostatke skuvajte i napravite smjesu za supu. Šteta je bacati delove povrća, kad zaista mogu odlično da se iskoristite.

Ne propustite