RODITELJI, OPREZ: Ovaj dječak je izgubio 75 posto vida zbog ove igračke

Porodica i zdravlje
RODITELJI, OPREZ: Ovaj dječak je izgubio 75 posto vida zbog ove igračke
Ljekar je objasnio da je središnji dio oka najviše oštećen i da se nesreća ne može ispraviti naočalama.

Opšte je poznato da laseri nisu igračke za malu djecu koja su uvijek radoznala, a koliko su oni opasni najbolje se vidi na primjeru malog Jonnyja Marshalla, kojeg je igranje sa laserom koštalo 75 posto vida, prenosi itv.com.

Naime, on je na naučnom sajmu u školi njegove sestre naišao na lasersku olovku koju je silno želio da ima, a nakon ubjeđivanja roditelja da mu je kupe, oni su ipak popustili i dozvolili mu da se igra sa njom.

laser-pens-3-3597767b

Jonny se kod kuće igrao sa laserom, a onda je iz radoznalosti u jednom trenutku olovku uperio u svoje oko, što je za četvrtinu sekunde dovelo do trajnog oštećenja mrežnjače.

Njegove su oči imale duboke laserske opekotine, što znači da je uspio ošteti i zjenicu oka. Iako Jonny nije osjetio bol u trenutku nesreće, njegov je vid bio oštećen istoga trenutka. Ljekar je objasnio da je središnji dio oka najviše oštećen i da se nesreća ne može ispraviti naočalama.

Laseri za široku upotrebu smiju da imaju snagu između tri i pet milivati (mW), ali veliki broj ovih uređaja ima veću snagu koja može ostaviti trajne posljedice na vid.

 

Ne propustite