Numan, Beograđanin sa četiri fakulteta

Dobre priče
Numan, Beograđanin sa četiri fakulteta
Numan, Beograđanin sa četiri fakulteta..

Numan, Beograđanin sa četiri fakulteta

Abdullah Numan, doktor nauka i profesor na prestižnom univerzitetu Victory u Melburnu, rodio se u Beogradu kao Ivan Trifunović. U 16. godini je kao srednjoškolac počeo da traga za istinom i odlučio je poći u Indiju. Sa svojim prijateljima je do tamo putovao mjesec dana, započinje priču, Numan.

"Ljubav prem Bogu, onih koji su izrađivali džamije imala je uticaj na mene. To se poklopilo sa tim što sam bio okružen dobrim ljudima, a također muslimani koje sam vidio u svome životu pokazali su se kao izvanredno dobri ljudi" rekao je ugledni profesor, govoreći o momentima koji su uticali na njega da odabere islam kao životni put. 

Njegov prvi kontakt s muslimanom bio 1969. godine kada se susreo sa Arapskim studentom na Tgu Republike u Beogradu od kojeg je kupio 300 dolara za put u Indiju i od koga je naučio šta su lažni dolari.

Sa četiri prijatelja je otputovao vozom do Istanbula, a zatim kombijem do Nepala. Njegovi drugovi su se vratili, a on je ostao kod budistićkog svećenika u mjestu Meroli kod New Delhija gdje se nalazi najviši minaret na svijetu, minaret Kutub. Tu je meditirao i divio se ljepoti islamske arhitekture. 

Kada se našao u Indiji imao je 19 godina, tamo je proveo šest mjeseci i za to vrijeme je stekao utisak da su muslimani bliži i organizovaniji nego druge religije. 

"U tim mjestima sam našao neki duhovni mir i duhovnu tišinu koja me razgraničila od svega što je oko mene tako da ta životna buka i ljudski ritual koji mi ljudi izmislimo da se molimo Bogu .. tu sam uspio da nađem nešto što je moja duša shvatila da je istina, odatle sam dobio taj afinitet prema islamu, zbog islamske arhitekture", prisjeća se Numan.

Kada bi od njega muslimani tražili pomoć on bi pružio pomoć, ali isto tako bi je i dobio. Kada je ostao bez para, prodavao je čaj koji i danas voli da pije. 

"Ja sam rekao da želim da nađem istinu ma gdje ona bila i kako se god meni pokazala.." kazao je Numan. 

Islam je primio od velikog sufije Muhidina Cistija u Ridžistanu od kojeg je veliki broj Indijaca primio islam. 

"Nisam mogao da spavam od uzbuđenja". Dao je deset rupija i pedeset pajsa. Rekao je da se zove Ivan Trifunović, a on mu je odgovorio da se odsad zove Abdullah Numan i izgovorio sam šehadet. Pronašli su njegovog oca u Beogradu koji mu je platio kartu i zatim se vratio.

"Tražio sam od Boga, tražio sam od Allaha, i on me je elhamudillah (hvala Bogu) uputio, tu doveo i od tada sam jako sretan što sam Abudllah", rekao je islamski učenjak. 

Pošto je bio napustio gimnaziju, beogradski muftija ga je uvjerio da završi. Kada je trebao da upiše Pravni fakultet pozvali su ga u vojsku. Nakon služenja JNA 1975. upoznao je suprugu Raziju. Došla je iz Melburna, spremala diplomski i navraćala u džamiju. Nakon medenog mjeseca u Sarajevu otišao je sa suprugom u Melburn gdje je završio četiri fakulteta- sociologiju, filozofiju, islamske nauke i ekonomski menadžement. Tamo je posato profesor jer su ga četvrtoj godini prepoznali kao dobrog predavača.  "U Melburnu imam suprugu Raziju, sina Kerima i kećerku Munu" rekao je islamski učenjak. Porodica sa majčine strane nije dobro prihvatila što je postao musliman jer su bili posvećeni pravoslavnoj vjeri, a otac ga je više podržao jer je vidio da je postao bolji čovjek. 

 

Ne propustite