Esad Gotovuša za Novi.ba: Obaveza države je da finansira rad javnih emitera

Aktuelno
Esad Gotovuša za Novi.ba: Obaveza države je da finansira rad javnih emitera
"Ono što mi očekujemo je da zaživi neki alternativni način naplate, međutim država nema čak ni okvirno rješenje, a rok za naplatu ističe 30. juna", rekao je gospodin Gotovuša.

Povodom odluke upravnog odbora BHRT o privremenom prekidu produkcije i emitovanja programa, Novi.ba je razgovarao sa Esadom Gotovušom, predsjednikom Upravnog odbora BHRT-a.

Na pitanje da nam prokomentariše današnju odluku, koju mnogi vide kao konačno gašnje javnog servisa, gospodin Gotovuša nam je rekao:

"BHRT se ne gasi, radi se tek o privremenom prekidu produkcije i emitovanja programa. Današnja oduluka je posljedica dugovanja dva entitetska javna emitera, a koji iznosi 25 miliona konvertibilnih maraka. Dugovanja su zasnovana na nenaplaćenim sredstvima za RTV taksu i plaćanjima za pružene usluge koje BHRT vrši prema Federalnoj televiziji kada je u pitanju njihova proizvodnja, obrada i emitovanje programa. Tako da je ova odluka iznuđena, jer je BHRT pred slomom. Ono što mi očekujemo je da zaživi neki alternativni način naplate, međutim država nema čak ni okvirno rješenje, a rok za naplatu ističe 30. juna. Zato smo mi donijeli ovu odluku, da ako se do 30.6. stvari ne dovedu u red, mi ćemo biti primorani da privremeno prekinemo rad programa. Ukoliko se ni tada ništa ne riješi, obratićemo se domaćoj javnosti i međunarodnim institucijama direktno za pomoć jer je obaveza države da pronađe stabilan izvor finansiranja javnih emitera. Ipak, nadamo se da BiH  neće biti jedina crna rupa u Evropi i da se javni servis neće ugasiti."

Ne propustite