Advokat Novaka Đukića za Novi.ba: Krivičnom prijavom želimo da ustanovimo materijalnu istinu

Bosna i Hercegovina
Advokat Novaka Đukića za Novi.ba: Krivičnom prijavom želimo da ustanovimo materijalnu istinu
Milorad Ivošević, advokat generala Novaka Đukića podnio je u petak krivičnu prijavu u Tužilaštvu BiH protiv sudskog vještaka Berka Zečevića zbog lažnog svjedočenja u procesu "Tuzlanska kapija".

Milorad Ivošević, advokat generala Novaka Đukića podnio je u petak krivičnu prijavu u Tužilaštvu BiH protiv sudskog vještaka Berka Zečevića za lažnog svjedočenja u procesu "Tuzlanska kapija" koji se vodio pred Sudom BiH.

Tim povodom razgovarali smo sa redovnim profesorom Mašinskog fakulteta Sarajevo i vještakom Haškog suda i Suda BiH prof. dr. Berko Zečević, a i sa advokatom odbrane Novaka Đukića, Miloradom Ivoševićem. Razgovor sa Berkom Zečevićem ste imali priliku pogledati na našem portalu.

„Ova krivična prijava je rezultat analiza stanja i svih empirijskih rezultata istraživanja i egzaktnih dokaza u vezi sa događajem 25. maja 1995. godine i svjedočenjem vještaka Berka Zečevića u Sudu BiH u predmetu protiv mog klijenta Novaka Đukića, a koje su pribavili ekspertni timovi. Smatramo da se ovdje radi o frapantnoj povredi prava na istinu i naš cilj je da utvrdimo materijalnu istinu, i to ne samo zbog sudbine mog klijenta, nego i zbog istine na koju pravo imaju i porodice nevino nastradale djece. Želimo da rasvjetlimo šta se tačno dogodilo, jer postoji ozbiljna i osnovana sumnja da ono što se predstavlja da se dogodilo, nije tačno.“, izjavio je Ivošević za Novi.ba

Podsjetimo, u masakru na "Tuzlanskoj kapiji" je na 20 godina dugu zatvorsku kaznu osuđen Novak Đukić, penzionisani general Vojske Republike Srpske, koji je trenutno u bijegu. Osuđujuća presuda izrečena mu je isključivo na osnovu izjave vještaka Tužilaštva u tom postupku, Berka Zečevića.

Prosječna dob ubijenih bila je 21 godinu, a najmlađa žrtva bio je Sandro Kalesić, dvoipogodišnjak kojeg je geler pogodio pravo u srce. Ukupan broj žrtava je bio 195 osoba, od čega je 71 osoba smrtno stradala.

Ne propustite