Moda kao umjetnost MBFWLJ

Moda i ljepota
Moda kao umjetnost MBFWLJ
Moda kao moda skoro uvijek je u svojstvu umjetnosti, i tretiramo je tako, stoga moda zaslužuje da ima svoju smotru dostojnu upravo epiteta umjetnosti. Koliko mi u BiH tretiramo modu kao umjetnost već smo pokazali, sve je spalo na niske grane, stoga me zaista iznenadio poziv u Ljubljanu na MBFW koji sam s oduševljenjem prihvatila.

Moda kao moda skoro uvijek je u svojstvu umjetnosti, i tretiramo je tako, stoga moda zaslužuje da ima svoju smotru dostojnu upravo epiteta umjetnosti. Koliko mi u BiH tretiramo modu kao umjetnost već smo pokazali, sve je spalo na niske grane, stoga me zaista iznenadio poziv u Ljubljanu na MBFW koji sam s oduševljenjem prihvatila.  

Ono što sam vidjela u Ljubljani prije svega bila je dobra organizacija, potom kvalitetni dizajneri koji su izlagali, koji modu shvataju vrlo ozbiljno i koji su joj posvećeni maksimalno, modeli koji su zaista modeli i naravno gosti s A liste kao što je Petra Nemcova. Naši domaćini su se potrudili zaista da ponude vrhunski modni show.

Prva noć MBFWLJ protekla je u liku i djelu Marjete Grošelj koja je proslavila svoj jubilej, 50 godina rada na modnoj sceni. Ono što je Marjeta prikazala tu noć bila je retrospektiva njenog rada u vidu izložbe torbi. Unikatne torbe koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim rađene su od najfinije kože i krzna. Svaka torba je unikat i Marjeta ističe da nikada ne ponavlja isti model, i da kod nje ne možete naručiti torbu po želji, već birate od onoga što vam dizajnerica ponudi. Zaista impresivno i vrijedno poštovanja.

Drugu večer MBFWLJ obilježila su velika imena modne scene kako domaćih dizajnera tako i gostujućih iz Hrvatske. Ono što smo mogli vidjeti tu noć jesu tradicionalni igrokazi Slovenije upakovani u jedan posve novi modni štih, prilagođeni jednoj modernoj upečatljivoj ženi današnjice, a sve to nam je ponudila AKULTURA. Ono što se meni posebno dopalo kod ove kolekcije je to što vas drži stalno u fokusu i ne popušta nijedne sekunde. Potom revija Petera Movrina, koji ističe da mu inspiracija dolazi iz svega što ga okružuje. Tu noć smo vidjeli kolekcije za muškarce, upečatljive muškarce, kao i kolekcije za žene na varijaciju disco teme, pa sve do elegantne moderne žene današnjice.

Drugu večer smo također vidjeli i modne revije Spirit by T. B. Tomislav ističe da se njegove sve kolekcije nastavljaju jedna na drugu, potom voli neon boje, kao i asimetrične krojeve, a posljednja revija druge večeri bila je revija CHLICHE. Ono što je karakteristično za ovu kolekciju je to što slavi žene u svoj njihovoj ljepoti. Dizajnerica ističe da su žene te koje svijet boje svim upečatljivim bojama. Zaista maštovit i razigran dizajn svih dizajnera koji su tu večer izlagali, a kao šlag na kraju predstavljena je modna instalacija Alberte Ferretti Limited Edition F/W 2016. god. Šta reći za rad Alberte F. osim da smo mogli vidjeti raskošan dizajn s raskošnim materijalima.

Treća večer MBFWLJ je zaista imala spektakularnu završnicu u vidu mode koja nas vodi kroz umjetnost. Revije Tanje Zorn, Nataše Peršuh, Sari Valenci, IVANAMANA i Charlie designa zaista su sve prisutne ostavili bez daha. Jasno se može vidjeti utjecaj svjetskih dizajnera. Moda je zaista jedna velika igra i to su nam pokazali dizajneri koji su izlagali na ovoj sedmici mode.  

Ono što mogu reći na kraju je svaka čast organizatorima, svaka čast dizajnerima, modelima i ovog puta moda je pobijedila i potvrdila da i na brdovitom Balkanu ima dizajnera vrijednih hvale. Nadam se da će i organizatori u Bosni i Hercegovini da se ugledaju na susjede i da nam napokon ponude kvalitetan i ozbiljan rad svih onih stvaralaca u BiH koji imaju šta za ponuditi. Jer se samo kvalitetom i inovativnim idejama može parirati najboljima. 

Ne propustite