Simpatična selekcija s Karpata sanja drugi krug: Rumuni žele dokazati da vrijede

Fudbal
Simpatična selekcija s Karpata sanja drugi krug: Rumuni žele dokazati da vrijede
Nakon Francuske, Švicarske i Albanije, na red je došla i posljednja selekcija u Grupi A - Rumunija.

Nakon Francuske, Švicarske i Albanije, na red je došla i posljednja selekcija u Grupi A - Rumunija.

Fudbalski savez ove zemlje osnovan je daleke 1908., a prijem u FIFa-u uslijedio je 22 godine poslije. Zahvaljujući vladavini kralja Karola, fantastičnog zaljubljenika u fudbal, Rumunija je fudbal prigrlila mnogo prije nego susjedi. Kralj je potakao osnivanje Saveza, a nakon abdiciranja i povratka na vlast 1930., namjerio je da zaigraju i na Svjetskom prvenstvu. Na njemu ih je u prvom krugu porazio Urugvaj. Na takmičenje su također došli 1934. i 1938., ali im je krajnji domet bio prvi krug, čak i uprkos igranju Iulia Bodole, sjajnog strijelca. 

Kad su 1944. komunisti preuzeli vlast, nastupilo je i doba reorganizacije. Rumunskim fudbalom od tada su vladala dva kluba iz Bukurešta, Steaua (vojna ekipa) i Dinamo (policijska ekipa). Godina 1986. zlatnim slovima će ostati upisana u historiju fudbala ove zemlje, jer je Steaua postala prva ekipa iz zemalja iza "Željezne zavjese" koja osvaja Kup prvaka. 

Na međunarodnoj sceni, Rumunija je uživala uspjeh u kratkom razdoblju nakon kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 1970. i dolaska do četvrtfinala na Evropskom 1976. Igrala je tri uzastopna mundijala od 1990. do 1998. i kvalifikovala se na evropske smotre 1996. i 2000. Međutim, uprkos vrhunskoj igri "Maradone s Karpata", Georghea Hagija, nije ostvarila zapaženije rezultate. Tako je na svjetskim prvenstvima 1990. i 1994. ispadala na penale, a 1998. bila prva u skupini. Ipak, već u narednom krugu Davor Šuker ju je udaljio od nastavka takmičenja. Na Evropskom prvenstvu 2000. Rumuni su stigli do četvrtfinala, baš što žele i sada.

dragos-grigore

Kvalifikacije za EURO 2016.

Rumunija je svoj nastup na Evropskom prvenstvu u Francuskoj izborila drugim mjestom u kvalifikacijskoj skupini F, gdje je ispred njih bila samo Sjeverna Irska, dok su iza ostale Mađarska, Finska, Farski Otoci i veliko razočaranje Grčka. Rumuni su kroz kvalifikacije bili neporaženi, a pritom su upisali po pet pobjeda i remija. Velika snaga reprezentacije bila je granitna obrana koja je primila samo dva pogotka. Ipak, mora se priznati da je grupa bila veoma lagana. Pravi ispit tek slijedi u Francuskoj, gdje se nalaze u grupi skupa s domaćinom, te Švicarskom i Albanijom.

Za Rumuniju će ovo biti peti nastup na Evropskom prvenstvu, te povratak nakon što su prošlo propustili. U dosadašnja četiri nastupa nisu napravili neke velike rezultate, a skupinu su prošli samo 2000. godine kada su izbačeni u četvrtfinalu od Italije s 2:0. To im je i najbolji rezultat. Kada se sve ovo ima na umu, prolazak grupe za ovu ekipu bio bi veliki rezultat.

Rumunski navijači svoju reprezentaciju nazivaju "tricolorima" zbog tri nacionalne boje ove države (žuta, plava, crvena). Igrač s najviše nastupa za Rumunjsku je Doriel Munteanu koji je skupio čak 134 nastupa. Najbolji strijelci reprezentacije su možda i dvojica najvećih igrača u historiji ove reprezentacije - Gheorghe Hagi i Adrian Mutu s po 35 pogodaka.

Selektor: Anghel Iordanescu

Anghel Iordanescu je rođen 4. maja 1950. godine, a ovu selekciju je preuzeo 2014. godine prije kvalifikacija za EURO. Svoje je ime izgradio u vlastitoj domovini osvojivši naslove sa Steauom, a s tim klubom napravio je velike uspjehe u Evropi 80-ih godina. Nakon Steaue vodio je većinom arapske klubove kao što su Al-Hilal, Al Ain i Al-Ittihad. Na klupi svoje zemlje u 11 službenih susreta upisao je po pet pobjeda i remija, te poraz sinoć od Ukrajine 3:4.

Kapiten reprezentacije je Razvan Rat (Rayo Vallecano), dok je najveća zvijezda sigurno Gabriel Torje (Osmanlispor).

razvan-rat

Selektor je u sklopu priprema za završnu smotru pozvao sljedeće igrače:

Golmani: Ciprian Tătăruşanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra Giurgiu).

Odbrana: Cristian Săpunaru (Pandurii Târgu Jiu), Alexandru Matel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheş (Napoli), Valerică Găman (Astra Giurgiu), Cosmin Moţi (Ludogorets), Dragoş Grigore (Al-Sailiya), Răzvan Raţ (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo Bucureşti), Alin Toşca (Steaua Bucureşti).

Vezni red: Mihai Pintilii (Steaua Bucureşti), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer Sheva), Adrian Ropotan (Pandurii Târgu Jiu), Andrei Prepeliţă (Ludogorets), Adrian Popa (Steaua Bucureşti), Gabriel Torje (Osmanlıspor), Alexandru Chipciu (Steaua Bucureşti), Alexandru Maxim (Stuttgart), Nicolae Stanciu (Steaua Bucureşti), Lucian Sânmărtean (Al-Ittihad).

Napad: Claudiu Keșerü (Ludogorets), Bogdan Stancu (Gençlerbirliği), Florin Andone (Córdoba), Denis Alibec (Astra Giurgiu), Ioan Hora (Pandurii Târgu Jiu), Andrei Ivan (CSU Craiova). 

rumunija

Vlad Chiriches

Vlad Chiriches traži spas s Rumunijom nakon noćne more u Engleskoj. Rumuni odlaze na petu završnu smotru Starog kontinenta i svoje prvo prvenstvno još od 2008. godine gdje se mogu pohvaliti s odbrambenim rekordom koji je rangiran kao najbolji na kontinentu.

Od posebnog interesa ovog ljeta, promatračima Premier lige će biti forma Vlada Chirichesa. 26-godišnji defanzivac, koji je proveo godinu dana s Benficom kao dječak, je regularan na reprezentativnoj razini, te je u procesu obnove svoje klupske karijere, nakon što je dvije godine bio nesretan u Tottenham Hotspuru.

vlad-cikeres

Kao član sada neslavne ‘veličanstvene sedmice’ dovedene na White Hart Lane za kombinovanu naknadu u ukupnom iznosu više od 100 miliona funti prilikom prodaje visoko-profilnog Gareth Balea u Real Madrid, bivši internacionalac i branič CS Pandurija s reputacijom da je siguran i dobar s posjedom lopte.

Ali Chiriches se nikada nije baš uklopio u engleski stil igre. Umjesto toga, on je razvio reputaciju kao nepotrebno i često sklon riskiranju koje se nije ispostavilo kao pouzdana i dugoročna opcija kao Michael Dawson, Younes Kaboul, Jan Vertonghen, Federico Fazio i Eric Dier.

Nakon što je Tottenham regrutirao Toby Alderweirelda iz Atletico Madrida, Chiriches je isporučen Napoliju 2015. godine za mizernu naknadu od samo 4.5 miliona funti. Iako su redovito u Europa ligi, put do iskupljenja je bio bolan i spor, a on je suočen s još jednom borbom za dokazivanje u Seriji A, gdje je uspio skupiti samo osam nastupa pod vodstvom Maurizio Sarrija do sada.

Upravo ovo prvenstvo će biti presudno za Chriichesa, koji je bez sumnje nestrpljiv da dokaže da je dostojan više redovnoj ulozi na klupskom nivou.

Procjena mogućnosti

Rumuni u ovom trenutnu i nemaju preveliku kvalitetu, kao što je to bio slučaj devedesetih godina, ali imaju vrlo borbenu selekciju koju nije lagano savladati. Na golmanskim pozicijama možda su i najjači, jer imaju dva vrlo dobra čuvara mreže: Tătărușanu i Pantilimon. U odbrani je i dalje iskusni Razvan Rat, dok je trenutno njihov najbolji stoper Vlad Chiricheș. Tu su još vrlo zahvalni Săpunaru i Moti. U veznom redu sve će se vrtjeti oko dvojca Torje i Alexandru Maxim koji trebaju napraviti razliku i koji su najkvalitetniji pojedinci ove selekcije. U napadu i nemaju nekih klasnih napadača, a vjerovatno će igrati Stancu i Keșerü.

trening-rumunija

Rumuni će teško do nekog značajnijeg rezultata, a za njih će prolazak skupine biti ostvarenje svih snova, ali realno i to će biti težak zadatak.

Raspored utakmica

10. juni Francuska – Rumunija (21:00)
15. juni Rumunija – Švicarska (18:00)
19. juni Rumunija – Albanija (21:00)

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite