Praline s lješnjakom i kokosom

Deserti
Praline s lješnjakom i kokosom
U šerpu sipati šećer i zagrijavati ga na umjerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje.

Sastojci:

150 g šećera
170 g putera
120 ml slatke pavlake
100 g mljevenih lješnjaka
50 g kokosa
150 g čokolade za kuhanje
3 kašike ulja

Priprema:

1. U šerpu sipati šećer i zagrijavati ga na umjerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje.
2. Ubaciti puter i miješati dok se ne rastopi, pa sipati slatku pavlaku. Nastaviti kuhanje na umjerenoj temperaturi dok se smjesa blago ne zgusne.
3. Potom dodati mljevene lješnake i kokos, promiješati i ostaviti da se prohladi.
4. Posebno rastopiti čokoladu za kuhanje s malo ulja. Dobijenom smjesom premazati silikonski kalup za praline. Ostaviti u zamrzivač da se čokolada stegne.
5. Kada se čokolada u kalupu stegne, udubljenja napuniti filom od lješnjaka. Vartiti ponovo u zamrzivač da se i fil stegne. Gotove praline istisnuti iz kalupa.

(Posaljirecept.rs)

Ne propustite