Trinaestogodišnjakinja uhapšena u Rusiji pod optužbom da je vodila samoubilačke grupe

Svijet
Trinaestogodišnjakinja uhapšena u Rusiji pod optužbom da je vodila samoubilačke grupe
Ruska policija otkrila je glavnog "administratora" na društvenim mrežama koje podstiču maloljetnike na samoubistvo - to je trinaestogodišnja djevojčica pod pseudonimom Eva Rejh!

Ruska policija otkrila je glavnog "administratora" na društvenim mrežama koje podstiču maloljetnike na samoubistvo - to je trinaestogodišnja djevojčica pod pseudonimom Eva Rejh!

Istražioci iz Omska su, tokom provjere informacija da se u grupama na društvenoj mreži "VKontakte" objavljuju informacije koje tinejdžere podstiču na izvršenje samoubistava, utvrdili da se pod pseudonimom "Eva Rejh" krije učenica iz Omska

Istražitelji su saslušali majku djevojčice i samu tinejdžerku, koja nije negirala da se, kako navodi, "zabavljala i vodila konverzaciju sa mnogim internet korisnicima, između ostalog i o suicidnim temama".

Kako bi ustanovili s kim je sve bila u kontaktu i razjasnili sve okolnosti, istražici su osumnjičenoj djevojčici oduzeli mobilni telefon i hard-disk iz kompjutera, a zatim otvorili istragu koja treba da utvrdi identitet svih osoba na koje je ona imala uticaj.

Razne sekte, putem društvenih mreža u Rusiji, navode maloljetnike na samoubistva - samo od novembra 2015. do aprila 2016. godine 130 mališana izvršilo je samoubistvo, a većina je bila učlanjena u sektaške grupe.

Ruski mediji objavljuju šokantne rezultate istraživanja grupa na društvenim mrežama koje podstiču kod djece želju za samoubistvom.

"Novaja gazeta" objavljuje saznanja o takozvanim "grupama smrti" na društvenoj mreži "VKontakt", inače najpopularnijoj u Rusiji. Te "zajednice" su, kako se tvrdi, navodile maloljetnike na samoubistva.

Autor istraživanja Galina Mursalijeva navodi da su to velike sekte iza kojih stoje odrasli ljudi. Oni su osnovali vlastiti "klub samoubica" i već su najavili nove suicide.

Na društvenoj mreži "VKontakt" ima najmanje hiljadu i pet stotina grupa koje, na neki način, pozivaju djecu da izvrše samoubistvo.

Cilj tih grupa je , kako se navodi, da "dostignu `stanje Rine`". Pod tim imenom je na internetu poznata 16-godišnja djevojčica iz jednog sibirskog grada, koja je u novembru 2015. godine legla na prugu pod voz.

Fotografije njenog iskasapljenog tijela dospjele su na internet, a Rina je postala simbol "grupa smrti" kao "prvi sljedbenik sekte".

"Stanje Rine" tinejdžeri su dostizali putem takozvanih "avantura", to jest interaktivnih zadataka, kao u video-igricama.

Administratori su, naime, davali djeci lični broj i instrukciju o tome koga dana i na koji način treba dići ruku na sebe. Zatim su uključivali "tajmer".

Sve dok ne nastupi "dan de" tinejdžeri treba da rade "domaće zadatke" - da grebu ruke do krvi ili da traže rješenje "zagonetki" sastavljenih od besmislenih brojki i simbola u vidu nekakve šifre sa "onog svijeta".

(Srna)

Ne propustite