Šta se zapravo dešava u tijelu kad progutate žvaku (VIDEO)

Zanimljivosti
  Šta se zapravo dešava u tijelu kad progutate žvaku (VIDEO)
Sigurno ste kao dijete čuli da ako progutate žvaku, ona će ostati u vašem stomaku sedam dugih godina.

Sigurno ste kao dijete čuli da ako progutate žvaku, ona će ostati u vašem stomaku sedam dugih godina. Međutim, nauka ima da vam poruči nešto potpuno drugačije.

Prilikom varenja postoji nekoliko faza. Prva uključuje mehanički proces koji je potreban kako bi se hrana procesuirala – žvakanje.

Drugi proces predstavljaju enzimi ili proteini u pljuvački i stomaku koji pomažu da se hrana razloži. I na samom kraju, tu su kiseline koje razlažu sve što je ostalo u tijelu u nešto što bez ikakvih problema može da prođe kroz naša crijeva.

Kada jedemo, jezik i zubi zajedno rade da hranu razlože na manje komadiće. Potom pokreti mišića guraju hranu kroz digestivni trakt sve do želuca gdje posao završavaju stomačne tečnosti.

Dok se sve ovo odvija, enzimi u pljuvački, stomačni sokovi i crijeva pokreću hemijske procese koji nam dozvoljavaju da hranu pretvorimo u nutrijente koje tijelo može da iskoristi.

Kiseline u stomaku počinju da rade i razlažu sve što je ostalo od hrane u kašu koja komotno može da prođe kroz crijeva i ostatak tijela.

Međutim, žvaka nije napravljena da bude glatko svarena poput obične hrane,prenosi 24sata.rs. Razlog za to leži u činjenici da sadrži prirodnu ili sintetičku gumenu bazu. Butil guma se uglavnom koristi za pravljenje žvake i pruža joj idealnu teksturu za žvakanje.

Vjerovatno ste primjetili da zubi ne utiču previše na žvaku. Kada je progutate, ona se kreće kroz digestivni trakt do stomaka kao jedan veliki čep.

I dok enzimi u tijelu mogu da razlože ugljene hidrate, ulja i alkohol u žvaci, gumena baza je imuna na njih.

Čak ni izuzetno snažne kiseline u želucu ne mogu da se izbore sa gumenom bazom jer je toliko otporna da se koristi za pravljenje zaštitnih rukavica, automobilskih guma i košarkaških lopti.

Zbog toga dio žvake preživi cijeli proces i pokušaje organizma da je razloži. Ali isti je slučaj i sa mnogim drugim stvarima koje jedemo kao što je kukuruz ili sjemenke suncokreta.

Iako je žvaka koju ste progutali dovoljno snažna da preživi sve procese varenja, to ipak ne sprječava mišiće da je izguraju iz tijela za svega nekoliko dana.

Tako da, žvaka vas neće ubiti niti ostati u stomaku 7 godina, ali ove bezazlene namirnice koje jedemo svaki dan mogu biti i te kako opasne.

Ne propustite