Savršena poslastica: Kolač s kafom

Deserti
Savršena poslastica: Kolač s kafom
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg. Posebno umutiti fruktozu i žumanca pa sjediniti sa snijegom od bjelanaca i lagano izmiješati.

Sastojci:

Za koru:
- 70 g fruktoze
- 4 bjelanaceta
- 2 žumanca
- 110 g mljevenih lješnjaka
- 1 kašika mljevene kafe

Za fil:
2 žumanca
100 g fruktoze
50 ml kuhane crne kafe
125 g putera
50 g crne čokolade

Priprema:

Kora:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg. Posebno umutiti fruktozu i žumanca pa sjediniti sa snijegom od bjelanaca i lagano izmiješati.
2. Dodati mljevene lješnjake i kafu te promješati varjačom.
3. Tepsiju od rerne obložiti papirom za pečenje i u nju sipati smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180ºC oko 15 minuta. Pečenu koru preseći vertikalno na tri dijela.

Za fil:
1. Sjediniti fruktozu i crnu kafu pa kuhati na visokoj temperaturi da bi se dobila karamelizovana smjesa gustine meda.
2. Potom skloniti s vatre, dodati u nju žumanca, puter i izlomljenu čokoladu i miješati dok se čokolada ne rastopi. Ostaviti da se ohladi.

Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati trećinom fila i prekriti drugom korom. Zatim nanijeti trećinu fila i prekriti trećom korom, pa završiti preostalim filom.

 

(Posaljirecept.rs)

Ne propustite