Palestina odbila predlog Izraela za direktnim pregovorima

Svijet
Palestina odbila predlog Izraela za direktnim pregovorima
Palestinski premijer Rami Hamdallah odbacio je danas izraelski predlog o direktnim pregovorima, umjesto multilateralne francuske mirovne incicijative, ocjenivši da je riječ o pokušaju "kupovine vremena".

Palestinski premijer Rami Hamdallah odbacio je danas izraelski predlog o direktnim pregovorima, umjesto multilateralne francuske mirovne incicijative, ocjenivši da je riječ o pokušaju "kupovine vremena".

"Malo je vremena. (Izraelski premijer Benjamin) Netanijahu pokušava da kupi vrijeme, ali ovoga puta neće pobjeći međunarodnoj zajednici", rekao je Hamdallah nakon sastanka sa francuskim premijerom Manuelom Valsom, koji boravi u posjeti Izraelu i na palestinskim teritorijama.

Netanijahu je odbio multilateralnu francusku mirovnu inicijativu nakon susreta sa svojim francuskim kolegom, i predložio direktne razgovore sa  predsjednikom Palestine Mahmudom Abasom u Parizu.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je Netanijahu da će razgovarati sa predsjednikom Fransoa Olandom o njegovom predlogu, prenio je AFP.

Francuska incijativa podrazumijeva održavanje sastanaka ministara spoljnih poslova iz niza zemalja 3. juna, među kojima je i državni sekretar SAD Džon Keri, ali bez prisustva ministara Izraela i Palestine.

Međunarodna konferencija bi, potom, bila održana na jesen, kada bi prisustvovali i predstavnici Izraela i Palestine.

Cilj je da se obnove pregovori koji bi na kraju doveli do stvaranja palestinske države.

Pregovori između Izraelaca i Palestinaca su u zastoju od aprila 2014. godine kada je propala inicijativa koju su predvodile SAD.  

Tanjug

Ne propustite