PRVI INTERVJU LEGIJE IZ ZATVORA: Miloševićevo hapšenje je naplaćeno 5 miliona dolara

Region
PRVI INTERVJU LEGIJE IZ ZATVORA: Miloševićevo hapšenje je naplaćeno 5 miliona dolara
Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), u svom prvom intervjuu otkako se nalazi u zatvoru zbog ubistva premijera Zorana Đinđića zbog čega je osuđen na 40 godina, tvrdi da je režim 2001. godine, tadašnji DOS, hapšenje bivšeg predsjednika Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića naplatio pet miliona dolara!.

Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), u svom prvom intervjuu otkako se nalazi u zatvoru zbog ubistva premijera Zorana Đinđića zbog čega je osuđen na 40 godina, tvrdi da je režim 2001. godine, tadašnji DOS, hapšenje bivšeg predsjednika Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića naplatio pet miliona dolara!.

Legija je nakon 12 godina provedenih u zatvoru prvi put progovorio za nedeljnik “Ekspres”, a čiji dio prenosi Informer, i rekao kako je s namjerom puštena informacija u javnost prema kojoj su Miloševića hapsili pripadnici “zemunskog klana“, jer je tada to bio jedini način da se naplati milionska ucjena koju su Amerikanci svojevremeno raspisali za Miloševića.

Naime, da su kojim slučajem Miloševića uhapsili nadležni državni organi u noći između 31. marta i 1. aprila 2001. godine, ne bi bilo osnova za isplatu miliona.

Informacija da je u tom događaju učestvovao “zemunski klan” klasična je podmetačina, koja je smišljena mnogo ranije, jer jedino tako su mogli da uzmu novac za Miloševića, odnosno pet miliona dolara, koji je davan za njegovo hapšenje. Da su ga uhapsili državni organi, onda ne bi mogle pare da se uzmu. Zato je puštena priča o “zemuncima” – objasnio je bivši komandant JSO.

On je napomenuo i da je njegovoj jedinici izričito naređeno da bude u civilinoj odjeći s fantomkama.

– Nas su poslali u civilnoj odjeći umjesto u uniformama za intervenciju, koje smo uvijek nosili prilikom angažovanja. Trebalo je te noći da glumimo “zemunce”… A taj famozni “zemunski klan” u to vrijeme nije ni postojao. Grupa oko Spasojevića (Dušan Spasojević Šiptar prim. aut.) nastaje tek u avgustu 2002. godine, kada se Spasojević razišao s njegovim dotadašnjim šefom Čumetom. Tako da je to samo još jedan primjer podmetanja lažnih informacija široj javnosti – poručio je Legija.

Ulemek je naglasio kako je u noći hapšenja Miloševića neko pokušao da izazove opasan sukob vojske i policije.

– Jedinica nije imala nikakve veze sa sramnim činom hapšenja predsjednika. Jedini zadatak JSO te noći bio je da preuzme obezbjeđenje objekta vile “Mir”, pošto je vojska dobila nalog da se povuče i prepusti taj objekat MUP-u. Naravno, neko je te noći namjerno htio da izazove oružani sukob između vojske i JSO. Samo hladne glave nas nekolicine sprečile su da do tog sukoba dođe – nastavja Legija priču o hapšenju Miloševića i tvrdi da je naređenje za napad dao tadašnji bivši šef Državne bezbjednosti:

– Onaj idiot Goran Petrović je potpuno sumanuto i mimo svakog rezona komandovao napad na objekat, iako za time nije bilo potrebe. Rezultat takve sumanute odluke bio je ranjeni pripadnik JSO i jedan civil. Srećom, ja sam na vrijeme shvatio u šta nas guraju i prekinuo sam to ludilo.

Inače, Legija je otkrio i to da je u noći hapšenja bivšeg predsjednika umalo poginuo.

– Te večeri sam umalo poginuo. Metak ispaljen iz vile “Mir” me je okrznuo po vratu i samo luda sreća me je sačuvala te noći. I dan-danas čuvam tu jaknu s kapuljačom kroz koju je metak prošao.

Na kraju, on je potvrdio da se u noći hapšenja i lično vidio sa Slobodan Miloševićem.

– Te noći sam se vidio sa predsjednikom Miloševićem i kasnije omogućio mirnu komunikaciju između njega i nadležnih organa. Oni su poslali Čedu (lider LDP Čedomir Jovanović, prim. aut.) na te pregovore, što je bio čist cinizam.

S druge strane, Siniša Vučinić, bivši funkcioner JUL-a koji je bio optužen za sprečavanje hapšenja Slobodana Miloševića, za Informer je rekao da Ulemek nije bio ranjen u sukobima ispred vile “Mir”. Vučinić je u međuvremenu oslobođen optužbi, a povodom Legijinih navoda kaže da bivši komandant JSO ne govori istinu do kraja.

– Legija nije bio ranjen te večeri. Nas dvojica smo se vidjeli u vili. Sjedio je pored mene i tražio čašu vode. Izvinio se i nama i Miloševiću rekavši da se “greške prave”. Tada mu je Milošević rekao: “E moj Milorade, zar ovako da se srećemo? Ovo od tebe nisam očekivao, od tako navodno velikog patriote…” Ulemek se na ove riječi rasplakao i rekao da ništa ne može, da je vojnik države i da su mu naredili – prisjetio se Vučinić i dodao kako i dalje vjeruje u dogovor “zemunskog klana” i tadašnjih vlasti oko Miloševićevog hapšenja:

- Odgovorno tvrdim da su te večeri ispred vile bili “zemunci” i radili po dogovoru s vlastima, čiji je predstavnik bio Čeda Jovanović. Dakle, Ulemekova priča je samo 50 odsto tačna. Jasno je da se Jovanović ispred DOS dogovarao sa “zemuncima”. Njima su navukli fantomke, a tu je bila i Legijina grupa. Trudio se da bude medijator, pomiritelj, i da sve kontroliše kako bi učestvovao u uzimanju novca – podvukao je on.

 

(Novi.ba/Telegraf)

 

 

Ne propustite