Dubravko Lovrenović: Iza skrivanja istine o Mahiru stoje tzv. zabrinuti roditelji, Muhamed Rakovac i Senad Hadžifejzović

Bosna i Hercegovina
Dubravko Lovrenović: Iza skrivanja istine o Mahiru stoje tzv. zabrinuti roditelji, Muhamed Rakovac i Senad Hadžifejzović
Na grupi "Istina za Mahira" jučer su objavljeni skenovi školskih knjiga i svesaka Mahira Rakovca koje su išarane uvrjedljivim sadržajima, a za koje je Tužilaštvo KS utvrdilo da ih je ispisao sam Mahir Rakovac. Tim povodom, a i zbog drugih tvrdnji i nedoumica koje se pojavljuju u javnosti, razgovarali smo sa prof. dr. Dubravkom Lovrenvićem.

Na grupi "Istina za Mahira" jučer su objavljeni skenovi školskih knjiga i svesaka Mahira Rakovca koje su išarane uvrjedljivim sadržajima, a za koje je Tužilaštvo KS utvrdilo da ih je ispisao sam Mahir Rakovac. Tim povodom, a i zbog drugih tvrdnji i nedoumica koje se pojavljuju u javnosti, razgovarali smo sa prof. dr. Dubravkom Lovrenvićem.


Novi.ba:  Gospodine Lovrenoviću možete li nam reći nešto više o današnjim protestima? Šta je bila Vaša motivacija  uloga u današnjem skupu?
Lovrenović: Pridružio sam se skupu kao građanin Sarajeva i Bosne i Hercegovine, u svoje ime i ime svoje supruge koja je bila spriječena da dođe. Dobro mi je poznat Dženanov slučaj, kao i istraga, koja i dalje tapka u mjestu. Današnje okupljanje je potpuno opravdano, prvenstveno ispred tužilaštva Kantona Sarajevo koje je odgovorno za nesprovođenje istrage a zatim ispred Skupštine Kantona Sarajevo,odakle, istina, dolaze ohrabrujući glasovi da će se formirati posebna komisija koja treba da istraži slućaj i utvrdi odgovornost postupajućeg tužitelja u tom slučaju.

Novi.ba: Možete li povući paralelu između slučajeva Dženana Memića i Mahira Rakovca, Vi lično smatrate da je u oba slučaja tužilaštvo zakazalo.Lovrenović: U Mahirovom slučaju možemo reći da je zakazalo 100%, budući da je tužilaštvo  završilo istragu i dalo odgovor na našu pritužbu vezanu za rezultate istrage. Taj odgovor, koji smo primili preko naše advokatice, je skandalozan i sadrži niz činjeničnih neistina. Prije svega sadrži vidljive praznine kada je riječ o samom istražnom postupku.  Istina,moram da kažem da s obzirom na naše iskustvo sa tužilaštvom,nismo iznenađeni. Na kraju ipak ostaje pitanje kako je moguće da tužilaštvo, na čelu sa glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić, koja i potpisuje taj akt, nema ni minimum osjećaja za dignitet žrtve, jer bi im moralo biti jasno da na taj način vrijeđaju ne samo žive nego i oduzimaju autentičnost samoj žrtvi. Mi smo uputili apelaciju na Federalno Tužilaštvo i sada čekamo odgovor. Kada je riječ o Dženanu Memiću, i u tom slučaju je sve jasno, prošlo je 100 dana od ubistva a istraga se nije pomakla sa početka. Ne znam da li će se porodici Memić desiti ono što se desilo mojoj supruzi i meni, jer se Tužilaštvo zapravo bavilo nama, tako da imamo u odgovoru podatak koliko puta smo moja supruga i ja kontaktirali telefonom u 2015. godini. U kojoj funkciji treba da bude ta informacija i šta ona pomaže da se rasvijetli? To je samo jedan primjer, takvih sličnih ima u odgovoru tužilaštva jako puno.

Novi.ba: U javnost su nedavno izašle fotografije Mahirovih udžbenika, koji su puni uvredljivih i prijetećih poruka -  Tužilaštvo je utvrdilo da ja Mahir to sam sebi crtao?Lovrenović: To je jedan od „genijalnih“ zaključaka tužilaštva. Dakle Mahir je sam sebi pisao „Mahir is ćafir“ i „kill Mahir“, da ne spominjem neke još gore, kao što su crtež sablje i pored napisano „for ćafir family“, „dead mahir“, i tome slično, što je dokaz da se eksplicitno prijetilo i njemu i njegovoj porodici.

Novi.baU medijima se pojavio transkript roditeljskog sastanka održanog u školi, može li se doći do samog snimka i zašto on nije pušten u javnost?
Lovrenović:
 Ja taj snimak imam i imam transkript, ono što je većim dijelom objavljeno sadržano je u transkriptu, a on će u cjelosti biti objavljen u mojoj knjizi posvećenoj Mahiru, koja će biti gotova do kraja maja. Što se tiče snimka, ne mislim ga još puštati u javnost, pustiću ga kada za to dođe vrijeme, a transkript je manje više poznat. Dakle, nije tačna konstatacija glavne tužiteljice Dalide Burzić da ja ne govorim istinu, to možete provjeriti kod dvije novinarke Dnevnog avaza – Amine Nuhanović i Eme Maslo, koje su bile prisutne na roditeljskom sastanku i napravile su snimak. One su svjedočile o svemu tome u Kantonalnom tužilaštvu, međutim glavna tužiteljica u potpunosti izvrće i izokreće  njihove iskaze koji se odnose na neke više nego morbidne stvari. Tako majka jednog od involviranih učenika predlaže da se proglasi porodično nasilje, da je Mahir zlostavljan kod kuće. Druga gospođa,isto tako majka, inače uposlenica UNICEF-a i OSCE-a govori roditeljima da čak i da je ubistvo u pitanju, maloljetnici ne mogu odgovarati.  Sveje  to naravno izostavljeno iz odgovora tužilaštva, što dovodi u znak pitanja cijeli sistem rada Dalide Burzić. Pravo bi moralo biti povezano sa etikom.

Novi.ba: Šta je sa drugim dječakom koji je naveden kao žrtva vršnjačkog nasilja u istoj školi, navodno je izvjesna inostrana klinika utvrdila da je dječak zlostavljan – šta je s tim dječakom i šta je s tim nalazom?
Lovrenović:
 Drugi dječak se nije pojavljivao u javnosti, ja mislim da se ne bi trebao pojavljivati iz razloga što je njegovo zdravlje jako krhko i narušeno. Pa kada pročitate u odgovoru tužilaštva da taj dječak ne pokazuje nikakve znake osobe koja je zlostavljana, sve vam bude jasno i dobijete odgovore na pitanja zašto se to sve radi i koje su to strukture koje stoje iza svega.

Novi.ba: Koje su to strukture koje stoje iza ovoga?
Lovrenović
: Ono što ja znam, u što sam siguran i o tome pišem i u knjizi,  je da postoji koordinirana djelatnost između Internacionalne škole, tzv. „zabrinutih roditelja“, Muhameda Rakovca, Mahirovog biološkog oca, te Senada Hadžifejzovića, urednika na TV Face. Iza toga apsolutno stojim i o tome pišem u knjizi,  te tvrdnje ću pokrijepiti novim dokazima. Ja sam po vokaciji historičar, svaka moja tvrdnja mora biti dokazana, a od tog principa ne odustajem ni u svojoj knjizi. 

Ne propustite