Voda: Eliksir zdravlja i ljepote

Zdrav život
Voda:  Eliksir zdravlja i ljepote
Kad je riječ o blagotvornom dejstvu vode na čovjekov organizam, treba naglasiti da je voda, između ostalog, jedan od prvih možda i najvažnijih faktora za ljepotu kože.

Voda: Eliksir zdravlja i ljepote 

Kad je riječ o blagotvornom dejstvu vode na čovjekov organizam, treba naglasiti da je voda, između ostalog, jedan od prvih možda i najvažnijih faktora za ljepotu kože. Voda je najjeftiniji i često najefikasniji kozmetički preparat. Masnoća i nećistoća sa kože se moraju redovno uklanjati, inače će se pore zatvoriti i prourokovati crvenilo. Ne treba zaboraviti da koža diše. Nedovoljno čistoj koži nedostaje vazduh, a to znači otvorena su vrata mnogobrojnim bakterijama koje se već nalaze na njoj. Nasuprot tome, zdrav epiderm izbacuje sve toksine što predstavlja blagodat za čitav organizam. Ali te toksine treba na vrijeme ukoniti sa površine kože. Samo kupanje je pravi lijek i koristi od njega su mnogobrojne. Kupanjem ne održavamo samo higijenu nego ono pridonosi uklanjaju fizičkog umora i osvježava. Nikad se ne treba kupati u veoma toploj vodi niti dugo jer se koža opusti i nabora. Najbolje je koristiti rukavicu za kupanje jer se tako podstiče cirkulacija i koža će biti zategnuta i glatka. Pjene nadoknađuju proteine koži i najbolje je koristiti pjene za suhu kožu. 

Kao dodatak vodi mogu vam poslužiti i prirodne materije kao što su čajevi. Nana će osvježiti tijelo i ojačati mišiće. Poslije napornog dana u kadu sa toplom vodom sipajte čašu vinskog sirćeta. Poslije 45 minuta kupanja ćete izaći kao preporođeni. 

Često puta koži nedostaje vode. To može biti posljedica zamora, neke bolesti, a i kao posljedica nezasićenosti kože prirodnim regulatorom vlage, sebumom. Ne dozvolite da vam koža bude žedna. Najbolji način da hidrataciju kože je parenje lica. Naspite u širu posudu čistu, prokuhanu vodu pa nad njom nagnite lice, zatvorite oči, pokrijte se peškirom preko glave vodeći računa da se ne približite previše kako vas para ne bi opekla. Vlažna toplota otvara pore, para prodire u epiderm i preko znoja oslobađa svih nečistoća. Osobe koje imaju suhu kožu mogu dodati cvjetove kamilice ili korijen bijelog sljeza. Ako je koža masna koristite bosiljak. Parenje je najbolje obavljati jednom do dva puta sedmično. 

Ne propustite