Izložba “COLLEGIUM ARTISTICUM 2016″ povodom 6. aprilu

Foto
Izložba “COLLEGIUM ARTISTICUM 2016″ povodom 6. aprilu
Galerija Collegium artisticum organizovala je tradicionalnu izložbu “COLLEGIUM ARTISTICUM 2016″, povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva

Galerija Collegium artisticum organizovala je tradicionalnu izložbu “COLLEGIUM ARTISTICUM 2016″, povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

Tradicionalna selektivna godišnja izložba “COLLEGIUM ARTISTICUM” predstavlja godišnju produkciju članova i članica Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) i Asocijacije arhitekata u BiH (AABiH). Izložba posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednost koju treba njegovati, u ime datuma kojem je posvećena i u ime sjećanja na bosansko-hercegovačku avangardu koju je predstavljala umjetnička grupa “Collegium artisticum“. To je prilika da tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine zajednički organizuju izložbu i zajednički stvaraju platformu za prezentaciju djela svojih članova i članica.

Ova kolektivna izlaganja posvećena Danu grada Sarajeva imaju tradiciju koja traje od 1975. godine kada je izložbom “Collegium artisticum 1975“ otvoren sadašnji izložbeni prostor istoimene galerije. Izložba “Collegium artisticum“, vezana za značajan datum iz istorije Sarajeva, ima neosporan dignitet kao centralna izložba, najveći i najposjećeniji godišnji likovni događaj u Bosni i Hercegovini. Kroz svoju dugogodišnju tradiciju ona njeguje zajedništvo i čuva sjećanje na progresivni intelektualni i umjetnički pokret koji je obilježio kulturni život naše sredine krajem četvrte decenije XX vijeka.

Izložba “Collegium artisticum 2016″ će biti otvorena za posjete do 26. aprila, svaki dan (osim nedelje) u terminu od 10:00 do 18:00 sati.

Realizaciju izložbe su podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Ne propustite