Mešin (ne)logičan spisak: Ima li zaista previše manjkavosti ovaj tim Zmajeva?!

Fudbal
Mešin (ne)logičan spisak: Ima li zaista previše manjkavosti ovaj tim Zmajeva?!
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će krajem ovog mjeseca odigrati dva prijateljska susreta. Zmajeve prvo 25. marta očekuje duel s Luksemburgom, a onda četiri dana kasnije i sa selekcijom Švicarske koju s klupe predvodi Sarajlija Vladimir Petković.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će krajem ovog mjeseca odigrati dva prijateljska susreta. Zmajeve prvo 25. marta očekuje duel s Luksemburgom, a onda četiri dana kasnije i sa selekcijom Švicarske koju s klupe predvodi Sarajlija Vladimir Petković.

S nestrpljenjem smo očekivali spisak selektora Baždarevića, mada je skoro pa sve bilo i poznato. Popularni Meša odlučio je da za ove mečeve pozove 25 igrača, a neočekivano je otpalo nekoliko fudbalera.

Najviše se očekivalo da se Meša odrekne konačno Emira Spahića, ali fudbaler HSV-a je i dalje tu. Igrač oko kojeg se vodilo mnogo polemike, a koji je bez sumnje pružio mnogo za ovu državu. Također, imao je i kikeva koji su nas itekako koštali bodova.

35-godišnji Dubrovčanin i ovog puta će predvoditi srce odbrane naše selekcije, iako je možda bilo pametnije na vrijeme tražiti adekvatnu alternativu. Meša očito vjeruje Spahi i to je njegovo pravo koje mu ne možemo sporiti.

Kada je riječ o igračima koji su prvi put pozvani, tu su Mateo Sušić, Daniel Graovac i Haris Duljević, dok su od igrača na koje smo navikli da su tu ovaj put izostali Avdija Vršajević, Ermin Bičakčić, Mensur Mujdža, Haris Medunjanin i Izet Hajrović. 

Najavljen je i poziv mladom igraču Empolija Radetu Kruniću, ali isti ipak nije dočekao. Momak je ove sezone odigrao 12 mečeva za svoj klub u Seriji A i postigao jedan pogodak, te se itekako obradovao najavljenom pozivu. Međutim, uslijedio je hladan tuš.

"Iako sam prvobitno bio planiran na spisku selektora Baždarevića, sinoć me je nazvao i objasnio da neću dobiti poziv zbog neigranja u zadnje dvije utakmice", kazao je razočarani ofanzivac, te nastavio: 

"Čak je i moj klub objavio da sam dobio poziv, ali sam kao profesionalac prihvatio ovu odluku selektora. U budućnosti ću se još više truditi kako bih dobio novi poziv".

I šta reći nakon ovoga nego svaka čast momčino, tako se ponaša pravi sportista koji voli svoju domovinu.

"Dat ćemo priliku i minutažu onima koji do sada i nisu imali previše prostora, ali isto tako su nam i važni susreti s Luksemburgom i Švicarskom, iako su prijateljski. Potreban nam je jak i čvrst prvi korak, da odmah svima pokažemo šta želimo, da smo ozbiljni i maksimalno angažovani. Svi koji su pozvani moraju biti 100% posvećeni reprezentaciji. Nema kalkulisanja. Forma, ponašanje i želja su kriteriji kojim ćemo se voditi pri odabiru reprezentativaca", kazao je ranije selektor.

Poziv je sam Baždarević najavio i Gojku Cimirotu, koji apsolutno briljira u dresu PAOK-a. Međutim, ni on nije na spisku iako sam tvrdi da je zdrav i da će biti u konkurenciji već za vikend. Smatram ovo velikom greškom Mehmeda Baždarevića, jer je ovaj mladić mnogo ranije zaslužio priliku u reprezentativnom dresu. Gojko je apsolutno budućnost bh. fudbala i u paru s Muhamedom Bešićem možemo imati izvanrednu podlogu u veznom redu, tačnije njegovom defanzivnom dijelu.

Nije ovo jedina nelogičnost na Mešinom spisku, moram biti iskren. Začuđujuće je da ne njemu nema Harisa Medunjanina, koji je trenutno standardan u Izraelu. Iznenađujuće je, da dok je nosio dres Deportiva i sjedio po tribinama "Anoete" i ostalih španskih stadiona, mogao biti naš džoker u završetku kvalifikacija kada smo izborili baraž. Tada mu je selektor vjerovao, a šta se u međuvremenu dogodilo znaju vjerovatno samo njih dvojica.

Golmanski trojac je apsolutno očekivan i tu nije bilo iznenađenja. Svakako da brine što prvi portir, Asmir Begović, grije klupu na "Stambord Bridgeu" čak i u kupovima, te ga Guus Hiddink očito nema u bilo kakvom planu. Ipak, ministar odbrane će u kvalifikacijama morati biti na svom nivou, a vjerovatno će i na ljeto potražiti novi klub.

U posljednjoj liniji također bilo je određenih promjena. Ovog puta tu nema Ermina Bičakčića, za kojeg nije ponuđeno objašnjenje. Stameni stoper sasvim solidno obavlja svoj u Hoffenheimu koji se grčevito bori za opstanak.

Avdija Vršajević bio je standardan dok je igrao u Hajduku i to mu se mnogo osporavalo, a sada ga nema iako igra u Superligi Turske. Također, nejasna je situacija s Mensurom Mujdžom, koji uporno muku muči s povredama i grije klupu u Cvajti. Ali, tu je sada Mateo Sušić, desni bek moldavskog Sheriffa koji je u 26. godini dobio priliku za debi u dresu Zmajeva. Upravo bi on mogao biti otkrovljenje, naravno ako to dokaže i na terenu.

Daniel Graovac je također novo ime, a 22-godišnji defanzivac ove sezone zaista igra odlično u dresu Zrinjskog.

Izet Hajrović potpuno očekivano ostao je bez poziva, jer se i dalje zadovoljava mrvicama u Eibaru. Krilni napadač morat će pod hitno tražiti spas svoje karijere ili će još jedna velika karijera u najavi završiti potpuno suprotno.

Anel Hadžić napustio je Sturm i zaputio se u Tursku, gdje brani boje fenjeraša Eshisehira. Ostaje pitanje da li je ovo napredak u karijeri ili će i on stagnirati.

Ponovo je na spisku i Tino Sven Sušić, koji je još jednom dokazao da s uspjehom nosi breme prezimena i jedna je od rijetkih svijetlih tački na Poljudu. Sada mediji neće više moći govoriti da je poziv dobio zahvaljujući amidži, mada to nikad nije bila istina. Jedan od rijetkih koji je uvijek ginuo za bh. dres bio je upravo Tino. Druga stvar je što mi na terenu očekujemo Ronalda i da Sušić sam riješi meč. 

Tu su se našli i Mario Vrančić iz Darmstadta, koji većinom ulazi s klupe u igru, te Srđan Grahovac iz Rapida.

Novajlija je kapiten Sarajeva, Haris Duljević, koji je i mnogo ranije zaslužio ovaj poziv. Upravo od njega se očekuje da u ovim mečevim zasija punim sjajem, opravda poziv i ustali se u A timu.

Iznenađenje, ali meni ne preveliko, predstavlja poziv Sanjinu Prciću. Igrač zbog kojeg je bivši selektor skoro "nabijen na kolac" do sada apsolutno nije pokazao da zaslužuje priliku u dresu A selekcije. Igrač koji protiv slabijih rivala nije mogao napraviti razliku, a uz to nejasno je i na kojoj poziciji bi mogao nastupati. Nemam ništa protiv momka, da se razumijemo, ali smatram da je itekako mogao ostati bez poziva pred ove duele. U Torinu nije se mogao izboriti za status prvotimca, te sada popravni odrađuje u Seriji B.

Napdački trio Džeko-Ibišević-Đurić je potpuno očekivan i od njega se očekuje da nas vodi ka Mundijalu.

Selektor je najavio da će zvati i još neke igrače, tipa Jajala ili Miličevića, ali oni vjerovatno još nisu sredili potrebnu dokumentaciju. Možda ih se moglo pozvati da budu s momcima, upoznaju se s ekipom, jer je evidentno da bi donijeli kvalitet u vezni red.

Svakako raduje dobra forma Edina Višće i Miralema Pjanića, koji bi trebali činiti oštricu našeg ofanzivnog dijela tima. Biće interesantno pogledati kako će, ukoliko zaista i dobiju priliku, na terenu djelovati krilni tandem Višća-Duljević.

U suštini, nekih radikalnih promjena nije ni bilo, oslonio se Meša na stare snage, s kojima nismo uspjeli u prošlim kvalifikacijama. Čini se da je grupa sada i lakša, a da li ćemo uspjeti plasirati se i na drugu svjetsku smotru u historiji ostaje nam da vidimo.

Ne propustite