Podignuta optužnica za poreznu utaju: Budžet BiH oštećen za 115.000 KM

Bosna i Hercegovina
Podignuta optužnica za poreznu utaju: Budžet BiH oštećen za 115.000 KM
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optućnicu protiv Smajlović Enesa (1960)koji se tereti da je tokom 2009. godine, kao odgovorno lice i vlasnik „EŠ-APOTEKE“ Brčko, počinio utaju PDV-a u iznosu od 115 306 KM, za koje je oštetio budžet BiH.

Tužilac u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Smajlović Enesa, rođenog 26.05.1960. godine u Brčkom, vlasnika i odgovornog lica u preduzeću „EŠ-APOTEKE“, Brčko Distrikt BiH.

Optuženi se tereti da je tokom 2009. godine, kao vlasnik i odgovorno lice u navedenom preduzeću i porezni obveznik, u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV), izvršio oporezivi promet, odnosno prodaju lijekova jednom preduzeću iz Tuzle, u ukupnom iznosu od 678.268 KM, sa obračunatim PDV-om u iznosu od 115.306 KM.

Navedeni promet optuženi nije evidentirao u svojim poslovnim knjigama niti u PDV prijavama, pa je u PDV prijavama dao lažne podatke u kojima nije evidentiran navedeni promet, čime su budžet Bosne i Hercegovine i građani BiH oštećeni za iznos od 115.306 KM.

Optuženi se tereti da je izbjegao plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima koji su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveze, čime je počinio krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Ne propustite