PRONAŠLI LIJEK ZA RAK DOJKE? Opaka se bolest potpuno povukla za 8 mjeseci

Nauka i tehnologija
PRONAŠLI LIJEK ZA RAK DOJKE? Opaka se bolest potpuno povukla za 8 mjeseci
Rak dojki mogao bi postati stvar prošlosti ukoliko daljnja istraživanja koja se provode na SAD-u, a koja su rezultirala uništenjem raka kod miševa, potvrde jednako učinkovitima i na ljudima.

Rak dojki mogao bi postati stvar prošlosti ukoliko daljnja istraživanja koja se provode na SAD-u, a koja su rezultirala uništenjem raka kod miševa, potvrde jednako učinkovitima i na ljudima. Naime, u testiranjima provedenima na miševima rak se potpuno povukao i nestao za samo 8 mjeseci.

“Nikada ne bih preuveličavao rezultate naših istraživanja, zbog hiljada pacijentica širom svijeta koje se nadaju lijeku. Međutim, ovi su rezultati zaista zapanjujući”, rekao je predsjednik Metodističkog instituta za istraživanje u Hustonu, Mauro Ferrar.

S druge strane, naučnici upozoravaju kako ono što funkcioniše u laboratorijskim uslovima ne mora nužno biti od velike pomoći ljudima. Tim predvođen doktorom Ferrarijem usredotočio se na metastazirani rak, onaj koji se proširio na kosti, pluća i jetru.

Prvobitni tumor koji se pojavi u dojci nije smrtonosan. On takav postane kada se proširi na ostale dijelove tijela i tada ga nije moguće izliječiti. Lijekovima se nastoji doprjeti do karcinogenih stanica, ali i tada postoji mogućnost da one postanu otporne na lijekove i nastave se širiti.

Doktor Ferarri je pronašao genijalan način kako zaobići tu odbranu i zaustaviti progresiju metastaziranog raka. U lijek koji se učestalo koristi u borbi protiv raka, doxorubicin, i ubacio ga u mikroskopske diskove napravljene od silikona.

Jednom kada uđu, silikon se otapa i lijek izlazi van. Lijek tako zaobiđe pumpice stanica raka koje bi ga inače izbacile van te dolazi do samoga središta stanice.

Kada je u samom “srcu” karcinogene stanice, lijek se aktivira i tako je uništava.

Testirao je svoj izum na miševima. Oni koji su dobivali postojeće terapije su uginuli, a oni koji su dobili silikonom obložen lijek su se oporavili. Čak 50 miševa kojima je dao novi lijek u potpunosti su ozdravili za samo 8 mjeseci, što bi u “ljudskim godinama” značilo nekih 24 godine.

Stavimo li stvari u ljudske omjere, žena koja je oboljela od raka dojke, a koji je metastazirao na pluća ili kosti, ima 6 mjeseci do godine dana života.

U budućnosti doktor Ferrari kaže kako će takve žene dobiti milijarde silikonskih diskova, koji će im se ubrizgati u ruku. Oni će, potom, putovati ravno u stanice raka koje im uništavaju pluća ili jetru i tamo ih uništiti. Nada se kako će već iduće godine moći započeti sa prvim testiranjima ovog redizajniranog lijeka na ženama.

Nada se kako će lijek biti jednako učinkovit i u drugim oblicima raka, prenosi magazin.hr.

Ne propustite