Akademik Hafizović: Ja doista hidžab iz dna duše i srca poštujem, ali...

Bosna i Hercegovina
Akademik Hafizović: Ja doista hidžab iz dna duše i srca poštujem, ali...
Ne stišava se bura u bosanskohercegovačkoj javnosti nakon odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

Ne stišava se bura u bosanskohercegovačkoj javnosti nakon odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

I dok jedni smatraju da je ovakva odluka u potpunosti u skladu sa zakonima (sekularne) države, drugi je vide kao teško kršenje ljudskih prava, diskriminaciju i ograničavanje vjerskih sloboda.
 
O ovoj temi je nedavno na promociji knjige "O čovjeku" šejha Mesuda ef. Hadžimejlića govorio i ugledni bh. akademik i profesor Rešid Hafizović, prenosi "Slobodna Bosna".
 
"Vidio sam kako je šejh Mesud Hadžimejlić zaista spomenuo i na naročit način interpretirao i na vlastitom životu proživio sve suštinske vrijednosti islama, od prve do posljednje, i nigdje, (nekoliko puta sam prelistao, a to je paradoks ove priče i detalj koji će malo paradoksalno stršiti i u ovoj večeri), nigdje nije spomenuo hidžab", kazao je na promociji akademik Hafizović, te dodao:
 
"Ja doista hidžab iz dna duše i srca poštujem, smatram ga dijelom identiteta svake muslimanke na planeti, dijelom kulturnog identiteta, ali nije dobro i ne znam ko nam to zavrće pamet i ko nam listu prioriteta mijenja i podmeće i kazuje nam da su prioriteti ono što nisu i da su krunske vrijednosti ono što nisu. Uz, dakle, svo poštovanje prema islamu, hidžab nije zaštitni znak islama. Zaštitni znak islama jesu pero i tinta, dobročinstvo i milost, ljubav i mudrost, ali znanje povrh svega."
 
Spoznaja je zaštitni znak islama, kazao je akademik, to je ono po čemu se islam najprije prepoznaje i njegov identitet, svekoliko nijansirani, definira, a tek iza toga dolazi sve drugo.
 
"Hidžab je negdje poprilično nisko, u drugoj polovini na listi temeljnih krunih vrijednosti islama. A znam koliko je rahmetli šejh Mesuh Hadžimejlić poštovao hidžab. Hidžab je bio prisutan u njegovoj kući, sva njegova ženska čeljad su ga nosila od malih nogu, ali on je smatrao da o islamu treba govoriti u njegovim prioritetima, njegovim stvarnim krunskim vrijednostima. Na kraju, nije pristojno lagati na Allaha i njegovog Poslanika. Znate za to upozorenje, onaj hadis, 'ko samo slaže na Poslanika i u usta mu stavi što nije rekao, neka pripremi sebi mjesto u paklu...'. A mi to, bogami, vrlo često u našem svakodnevnom životu činimo", zaključuje Rešid Hafizović.
 
Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća ponovili su da neće povući svoju odluku, te najavili da će detaljno obrazloženje iste biti objavljeno uskoro. 

Ne propustite