Pogled sa Crvenog kuka na planini Visočici vrijedi 1000 riječi

Foto
Pogled sa Crvenog kuka na planini Visočici vrijedi 1000 riječi
Visočica je jedna od najljepših planina u ovom dijelu BiH

Visočica je planina smještena "između" Prenja, Bjelašnice, Treskavice, Lelije, (dijelom) Veleža i Crvnja. Iako nije popularna među izletnicima iz sarajevske regije, poput Bjelašnice, Jahorine, Sarajevskog Ozrena ili Trebevića, jedna je od najljepših planina u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Sa svojim brojnim vrhovima (Vito, Subar, Drstva, Džamija, Puzim, Baturak, Crveni kuk i ostali), te predivnim pogledom koji se pruža prema svim nabrojanim planinama - destinacija je koju trebate i morate posjetiti.

Do Visočice se dolazi iz pravca Bjelašnice, putem koji vodi iza hotela Maršal (Babin do), kroz selo Šabiće, prema selu Umoljani. Nakon što stignete do skretanja (desno) za Umoljane, nastavite lijevo, preko mosta sa crvenom ogradom, do planinarskog doma Vrela na Tušilima, malo prije sela Sinanovići.

U domu će vas dočekati Sena, najljubaznija domarka na svijetu, koja, osim što je nenadmašna u kulinarstvu, dobro poznaje običaje i geografiju lokalnog kraja. Dom radi non-stop, a pripada PD Treskavica. Potrebno se najaviti ukoliko želite noćiti.

Ako želite osvojiti neki od (pristupačnijih) vrhova, to obavezno učinite uz pratnju iskusnog i certifikovanog planinarskog vodiča (prijedlog: Stanica planinarskih vodiča Sarajevo). Ali ako želite prohodati po okolnim "brdašcima", vidjeti predivno jezero na kraju Sinanovića, ili povesti dijete na sankanje - Visočica je idealna za vas.

Za vas smo napravili nekoliko fotografija na putu ka vrhu i sa samog vrha Crveni kuk (1733 m/nv), sa kojeg se pruža pogled na skoro sve nabrojane planine.

Otvorite foto-galeriju i uživajte u divljim ljepotama BiH i Balkana.

Ne propustite