Bombaš iz Istanbula planirao napad za Novu godinu

Aktuelno
Bombaš iz Istanbula planirao napad za Novu godinu
Turski dužnosnici kazali su da je Nabil Fadli promijenio plan nakon što su mu uhapšena dvojica saradnika.

Nabil Fadli, Sirijac rođen u Saudijskoj Arabiji koji je ubio desetero njemačkih turista u samoubilačkom bombaškom napadu u Istanbulu, planirao je velik napad na dočeku Nove godine u Ankari, ali je promijenio metu nakon što mu je plan spriječen, kazali su visoki turski sigurnosni dužnosnici.

Fadli, rođen u Saudijskoj Arabiji 1988. gdje mu je otac bio učitelj, borio se za Islamsku državu Irak i Levant u Siriji i jednom prilikom bio je uhvaćen i mučen, za što se odgovornima smatra sirijske Kurde, iako oni to ne žele priznati.

U Tursku je stigao prošli mjesec, a u Istanbulu se registrirao kao izbjeglica 5. januara.

Sedmicu dana poslije raznio se na Trgu Sultanahmet, u blizini Plave džamije i Aja Sofije, poznatih turističkih atrakcija.

Promjena plana

Turski dužnosnici kazali su da je Fadli promijenio plan nakon što su mu uhapšena dvojica saradnika koji su pripremali samoubilački bombaški napad na Trgu Kizilay u Ankari za doček Nove godine.

Fadli nije bio sumnjiv vlastima jer se nije nalazio na popisu sumnjivih osoba, ni na turskom niti na međunarodnom.

Turska tajna služba podijelila je informacije nakon hapšenja u Ankari s kolegama u drugim zemljama, što je doprinijelo sprečavanju drugih napada planiranih u Evropi, rekao je turski dužnosnik.

Još četvero ljudi koji su se registrirali u Istanbulu zajedno s Fadlijem 5. januara također je uhapšeno i vjeruje se da su bili dio grupe koja je planirala napad, dodao je.

U napadu, koji se dogodio 12. januara u Istanbulu, ubijeno je jedanaest osoba, većinom njemačkih turista, a 14 je povrijeđeno.

Ne propustite