Dolazi nam snježna oluja, koja bi sve mogla okovati snijegom i ledom!

Region
Dolazi nam snježna oluja, koja bi sve mogla okovati snijegom i ledom!
Upozorenje se odnosi na hladnoću, jak vjetar, obilniji snijeg moguće lokalne mećave i vijavice te zapuhe

 
– Upozorenje se odnosi na hladnoću, jak vjetar, obilniji snijeg moguće lokalne mećave i vijavice te zapuhe. Neka vas ne iznenadi da bi tokom nedjelje, ponedjeljka, utorka i nadalje, Balkan kao i veliki jugoistoka Europe mogao biti okovan ledom i snijegom, a o hladnoći potpomognutu vjetrom da ne govorim – piše meteorolog sa popularne stranice Vremenska prognoza za HR i BiH. On upozorava da je situacija – vanredna, na što bi mediji trebali upozoriti stanovništvo.
Kada je riječ o kratkoročnijoj prognozi Federalni hidrometeorološki zavod u BiH navodi da se u Bosni i Hercegovini već u  noći na petak očekuje jače naoblačenje sa sjevera koje bi u Bosni trebalo uvjetovati većinom snijeg i susnježicu, u sjevernim područjima i kišu, oni navode kako se naredne sedmice očekuje veliki pad temperatura.
U BiH u subotu će biti više sunčanog vremena prijepodne. Poslijepodne novo naoblačenje sa zapada u Bosni i Hercegovini će u noći na nedjelju uvjetovati obilnije padavine. Na jugu Hercegovine se očekuje kiša, u ostatku zemlje snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine, prijepodne sjevernog i sjeveroistočnog smjera, poslijepodne u skretanju na istočni i jugoistočni smjer. Najniža jutarnja temperatura zraka između -10 i -4 stepena, na jugu Hercegovine od -5 do 0. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -3 i 3 stepena, na jugu Hercegovine od 3 do 7.
U BiH u nedjelju će biti oblačno. U većem dijelu zemlje se očekuje snijeg, na jugu Hercegovine kiša. Doći će do formiranja sniježnog pokrivača, većinom od 5 do 15 centimetara, u zapadnim područjima Bosne i u Krajini i do 25 centimetara. Najmanje padavina u istočnim područjima Bosne. U Hercegovini očekivana količina padavina je od 30 do 60 litara po metru kvadratnom. Vjetar jak, očekuju se i olujni udari, sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između -5 i 0 stepena, na jugu Hercegovine od 2 do 5. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -3 i 1 stepen, na jugu Hercegovine od 4 do 7. U BiH u ponedjeljak će biti pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne u Bosni će padati snijeg, u Hercegovini bez padavina. Snijeg nije obilan. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera, u Hercegovini jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka između -10 i -5 stepeni, na jugu Hercegovine od -6 do -1. Najviša dnevna temperatura zraka većinom

Ne propustite