Inzko nezadovoljan: Ova je godina za BiH mogla biti mnogo bolja

Bosna i Hercegovina
Inzko nezadovoljan: Ova je godina za BiH mogla biti mnogo bolja
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko poručio je u današnjoj kolumni da je 2014. godina mogla biti bolja za BiH.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko poručio je u današnjoj kolumni da je 2014. godina mogla biti bolja za BiH.

Naglasio je da su se u februaru ove godine, frustracije i bijes građana koji žive u izuzetno teškim uvjetima, reflektirali putem protesta koji su buknuli širom BiH. 

''Imali smo kratak period u kojem se ogorčenje pretvorilo u nasilje, ali daleko najznačajniji aspekt protesta ogleda se u činjenici da su oni uglavnom bili mirni i da su se tokom narednih okupljanja građani organizirali i formulirali zahtjeve i programe koji su ukazali na put ka prevazilaženju teškoća u kojima se BiH trenutno nalazi'', piše Incko. 

Drugim riječima, ističe, građani su uradili ono što mnogi od njihovih izabranih predstavnika nisu uspjeli da učine. Onda su, podsjeća, došle poplave u maju, što je imalo direktne i katastrofalne posljedice širom BiH, a to je bio veliki udarac za ionako krhku ekonomiju. 

Posljedice poplava, naglašava Incko, još se osjećaju, a i ovaj put građani su uradili ono što mnogi od njihovih izabranih predstavnika nisu. 

''Oni su se ujedinili. Obični ljudi i lokalne zajednice širom BiH spontano su se organizirali da bi jedni drugima pomogli u obnovi, bez obzira na njihovu nacionalnost ili mjesto življenja. Mnogi su pokazali svoju beskrajnu dobrotu onda kada je najviše trebalo'', ističe Incko.

On takođe podsjeća da su oktobarski opći izbori iza nas. Mišljenja je da se oni koji se nalaze na političkim funkcijama trebaju ugledati na građane i pokazati istu odlučnost da zajedno riješe probleme s kojima se svi suočavaju, prije svega kada je riječ o ekonomiji, za dobrobit svih. 

Da bi se to desilo, smatra Incko, izabrani lideri trebaju shvatiti da je promjena imperativ. Kada budu osmišljavali, kreirali i provodili svoje planove, po njegovom mišljenju, vlade na svim nivoima trebaju imati na umu da sve aktivnosti, u bilo kojoj oblasti i na bilo kojem nivou, trebaju biti održive, provedene brzo i bez odgađanja te da trebaju biti usmjerene ka budućnosti. 
 

Da bi se to zaista dogodilo, mišljenja je Incko, proces formiranja zakonodavnih tijela i vlada, koji je napredovao mnogo više nego što je to bio slučaj u ovo doba prije četiri godine, mora se završiti, a nove vlasti moraju prionuti na posao. 

''Kao što sam rekao nakon decembarskog sastanka Vijeća za provedbu mira, nije nikakva tajna šta se treba uraditi. Postoji velika podrška za niz ekonomskih inicijativa koje bi mogle imati pozitivan efekat'', ističe Incko. 

On takođe naglašava da je potreban značajno brži odgovor na poplave, kako bi oni koji su i dalje najugroženiji dobili pomoć i kako bi se poduzele neophodne mjere da se spriječe i smanje posljedice budućih elementarnih nepogoda ove vrste. 

Osim toga, Incko smatra da mora doći do ozbiljnih i pojačanih napora u borbi protiv strašne korupcije zbog koje BiH i njeni entiteti ne mogu da načine stvarne pomake. To znači daljnje jačanje pravosudnog sistema da bi se korumpirani političari i birokrate, kao i dobro uvezani kriminalci, mogli pozvati na odgovornost. 

U pogledu mladih ljudi, budućnosti ove zemlje, smatra da će izabrani lideri BiH i parlamenti trebati uraditi više da se smanji broj nezaposlenih među mladima i da odlučno krenu s reformom obrazovanja u cilju unapređenja standarda, eliminacije segregacije i osiguranja inkluzivnosti. 

U 2015. godini, organi vlasti na svim nivoima takođe trebaju poštovati i implementirati odluke sudova i podržati vladavinu prava. 

''Na primjer, očekujem punu implementaciju odluke Ustavnog suda za Mostar, gdje Mostar ostaje i dalje jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, sa određenim nivoom lokalne nadležnosti ispod nivoa grada'', istakao je Incko. 

Po njegovom mišljenju, u svim ovim oblastima moguće je postići napredak ako se izabrani lideri fokusiraju na praktično upravljanje, a nedavni izbori i Nova godina nude novi početak u 2015. godini. 

''Izabrani lideri trebaju provesti konstruktivne i realne politike u interesu svih građana. Ako budu tako radili, imat će voljne partnere u međunarodnoj zajednici'', poručio je visoki predstavnik za BiH Valentin Incko u kolumni, saopšteno je iz OHR-a. 

Ne propustite