Znakovi koji vam govore da se porođaj približava

Mame i bebe
Znakovi koji vam govore da se porođaj približava
Početak porođaja označava pojavljivanje pravih kontrakcija (trudova) i/ili prskanje vodenjaka.

Početak porođaja označava pojavljivanje pravih kontrakcija (trudova) i/ili prskanje vodenjaka.

Većina trudnica se pita da li će između mnogih pokazatelja približavanja porođaja (bolova u leđima, lažnih kontrakcija, pritiska bebine glavice), biti u stanju da prepoznaju one prave kontrakcije koje uvode u porođaj. Naravno da će ih prepoznati.

Kontrakcije postaju sve jače i sve češće.  Ništa ih neće zaustaviti, bilo da legnete, da šetate. Tada treba da se javite u porodilište. Ukoliko živite daleko od porodilišta, krenite na vrijeme, pa makar i prije vremena, da se ne bi porađali u automobilu. Kontrakcije mogu biti praćene krvarenjem sa sluzavim sekretom, što je najčešće znak širenja i skraćivanja grlića materice.

Plašim se da će mi vodenjak pući na javnom mjestu!

Kod većine žena do prskanja vodenjaka dolazi paralelno sa pojavom kontrakcija. Tako da će prskanju uvertira biti jaki kontrahovani bolovi u stomaku i krstima što vas nikako neće iznenaditi niti ćete u tom trenutku krenuti u javnost. Kada vodenjak prsne imate taman vremena da krenete u porodilište jer je porođaj definitivno počeo.

Šta da radim kada počnu kontrakcije?

Ne paničite vaše tijelo je stvoreno da to podnese.

Ukoliko je noć i kontrakcije nisu jake pokušajte da spavate. Pojačanje kontrakcija će vas sasvim sigurno probuditi i imati ćete vremena da odete do porodilišta. Mirno spavajte i verujte u to da se do sada niko nije porodio u snu.

Danju možete slobodno šetati, jer će u slučaju da je počeo porođaj ,šetnja pojačati i produžiti kontrakcije.

Slobodno se istuširajte. To će vam pomoći da se malo opustite.

Nemojte jesti. U slučaju da porođaj treba završiti carskim rezom, pun želudac može da predstavlja problem zbog mogućnosti povraćanja i aspiriranja želudačnog sadržaja. Možete slobodno piti vode .

Kada je vrijeme da krenem u porodilište?

U porodilište krećete kad:

Prsne vodenjak, bez obzira da li je prskanje vodenjaka praćeno pojavom kontrakcija ili ne. Nekoliko kontrakcija je snažno tako da ne možete da hodate, niti da pričate dok kontrakcija traje. Kontrakcije su regularne, javljaju se na svakih 10 minuta ili kraće i traju minimalno 30 sekundi.

Naravno, svaka situacija koja odudara od normalnog početka porođaja (krvarenje bilo kog intenziteta, ako ne osjećate svoju bebu posljednjih par sati, ako osjećate malaksalost, zujanje u ušima, vidite duple slike, imate bol u predjelu gornjeg dijela stomaka) zahtijeva da se ODMAH javite u porodilište.

Izvor:devetmeseci.net

 

Ne propustite