Kreće proizvodnja samouništavajućeg telefona

Tech
Kreće proizvodnja samouništavajućeg telefona
Ciljna grupa Boeingovog telefona bit će zvaničnici i izvršna lica...

Američki proizvođač aviona Boeing udružio je snage sa kanadskom kompanijom BlackBerry na proizvodnji samouništavajućeg "crnog telefona" namijenjenog bezbjednosnim agencijama.

Uređaj, koji radi na Android softveru, šifrovao bi pozive, i uništio sve podatke koji se na njemu nalaze, ukoliko se sa njim neovlašteno rukuje, izvijestila je Russia Today. 

Izvršni direktor BlackBerryja, proizvođača mobilnih telefona, John Chen saopštio je u petak da je Boeing počeo rad na takozvanom "crnom telefonu" koristeći njihovu BES12 platformu. 

Uređaj će imati HDMI port za vezu sa TV, kao i USB, Wi-Fi i Bluetooth. 

Telefon, težine 170 grama i debljine 13,25 mm, također će moći da se podesi da se poveže sa biometrijskim senzorima, poput skenera za otiske prstiju, kao i sa satelitima. 

Ciljna grupa Boeingovog telefona bit će zvaničnici i izvršna lica, koji moraju da budu sigurni da su njihovi razgovori i podaci bezbjedni. 

Boeing će uređaj prodavati samo "odobrenim kupcima", koji će obuhvatiti "vladine agencije i kompanije koje imaju ugovore sa agencijama povezanim sa odbranom i državnom bezbjednošću". 

Telefon neće imati nijedan dio koji može da se servisira i svaki pokušaj "servisiranja ili zamjene delova uništit će proizvod". 

Prema Boeingu, svaki pokušaj otvaranja uređaja "vodit će brisanju podataka i softvera u uređaju, koji će time postati neoperativan".

Ne propustite