Tri godine od smrti Zlate Petković

Tri godine od smrti Zlate Petković
Zlata Petković je bila srpska i jugoslovenska glumica, kao i bivša Miss Jugoslavije.

Zlata Petković (1954-2012) je bila srpska i jugoslovenska glumica, kao i bivša Miss Jugoslavije. Bila je supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića.

Rođena je u Svrljigu 11. februara 1954. Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Smederevu i vanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najljepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju, što joj je omogućilo da ode na svjetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti.

Učestvovanje na izboru za najljepšu tinejdžerku joj je donijelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića „Bubašinter“.

1971. godine učestvovala je na izboru za Miss Jugoslavije.

zlata2

Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu upisala je nakon završetka srednje škole, a kolege na klasi su joj bili Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u filmu i seriji Povratak otpisanih.

Umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživjela moždani udar. Sahranjena je 6. decembra 2012. na Novom groblju u Beogradu, a istog dana održana je komemoracija na Sceni „Bojan Stupica“ u njenom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

zlata3

Tokom svoje karijere Zlata se oprobala i kao TV voditeljka. Tokom 1980-ih godina, sa pjevačima Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem, vodila je muzičku emisiju Folk parada.

Ne propustite