Borba protiv korupcije u zdravstvu kroz "Etičku liniju"

Bosna i Hercegovina
Borba protiv korupcije u zdravstvu kroz "Etičku liniju"
O borbi protiv korupcije u zdravstvu kroz novu mogućnosti za građane u prijavljivanju korupcije razgovarali smo sa Glasnogovornicom Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK Alenkom Ban

O borbi protiv korupcije u zdravstvu kroz novu mogućnost za građane u prijavljivanju korupcije razgovarali smo sa Glasnogovornicom Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK Alenkom Ban

Novi:Šta je „Etička linija“ ?

Sustav „Etička linija“ je zaštićeni komunikacijski kanal za prijavu eventualnih nepravilnosti. Putem Etičke linije Zavoda osiguranicima, zaposlenicima, klijentima i dobavljačima omogućena je prijava eventualnih nepravilnosti u oblasti zdravstva. Ovom sustavu prijavitelji pristupaju putem web stranice Zavoda (www.zzo.ba), ali  Zavod nema mogućnost brisanja niti mijenjanja podataka iz prijave. Također, svaki prijavitelj može ostati anoniman te putem pin koda koji mu dodjeljuje sustav dobiti odgovor o rezultatima interne provjere i provedenog postupka po nalazima u maksimalnom roku od 45 dana. 

Novi:Otkud ideja za ovakvu inicijativu ? 

Zavod koristi niz komunikacijskih kanala putem kojih zaprima pohvale, primjedbe i žalbe osiguranika. Također, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K je jedan od četiri županijska zavoda koji su sudjelovali  u projektu Centara civilnih inicijativa (CCI)  koji se bavio borbom protiv korupcije u javnom zdravstvu te je usvojio Pravilnik o borbi protiv korupcije, Plan integriteta i Akcioni plan za borbu protiv korupcije. Nakon svih navedenih aktivnosti  rukovodstvo Zavoda se odlučilo na „Etičku liniju“ kao još jedan mehanizam u borbi protiv korupcije i nepravilnosti u radu. 


Novi:Kakve su reakcije, do sada, na "Etičku liniju"? 

Reakcije osiguranika, poslovnih partnera i općenito javnosti su pozitivne. Istina da je ovo sasvim novi sustav i da ljudima još uvijek nije dovoljno poznat, ali po svim analizama Zavoda jedini je sustav koji garantira apsolutnu anonimnost prijavitelja i praćenje poduzetih aktivnosti po dostavljenoj prijavi. 

Novi:Da li je još neki Zavod pokrenuo ovakvu liniju? 

Ne, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K je prvi zavod u BiH i regiji koji je pokrenuo ovaj sustav. 

Ne propustite