Danas joj je rođendan: Jedna je od najpopularnijih i najuspješnijih ženskih rock izvođačica svih vremena

Danas joj je rođendan: Jedna je od najpopularnijih i najuspješnijih ženskih rock izvođačica svih vremena
Tokom karijere je prodala preko 200.000.000 albuma

Tina Turner (76) je dobitnica osam Grammy nagrada. Časopis Rolling Stone stavio je Tinu na listu Besmrtnika - najvećih izvođača svih vremena. Tina je dobila i svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame muzeju u Clevelandu. Dobitnica je Grammy Hall of Fame Award nagrade. Jedna je od najpopularnijih i najuspješnijih ženskih rock izvođačica svih vremena s prodanih gotovo 200 000 000 albuma, što kao samostalna izvođačica, što kao članica sastava Ike & Tina Turner.

tina6

Rođena je kao Anna Mae Bullock u gradiću Nutbush, Tennessee u SAD, u porodici fabričke radnice Zelme i Floyda Richarda Bullocka, baptističkog svećenika kao drugo dijete, nakon svoje sestre Allene. Nakon razvoda roditelja, njena sestra se preselila u St. Louis, za njom je pošla i Anna kad joj je umrla baka - 1956. U St. Louisu pohađala je srednju školu Sumner High School, ali su je od škole još više privlačili noćni klubovi. U klubu Imperial pao joj je u oči sastav Kings of Rhythm i njihov član gitarist Ike Turner s kojim se i upoznala. Kad su oni objavili audiciju za pratećeg pjevača-icu, Anna Mae je gotovo otela mikrofon suparnici i otpjevala I Know You Love Me Baby (pjesmu B.B. Kinga). Turneru se dopao glas Anne i ona je postala prateći vokal u sastavu, da bi vrlo brzo dogurala i do solista, kad je otpao muški pjevač na zakazanom snimanju njihove ploče A Fool in Love. Ike se oduševio Annom, promjenio joj ime u Tina i dao joj svoje prezime Turner (iako je tad bio službeno u braku s drugom ženom), čak je promjenio i ime sastava u The Ike & Tina Turner Revue.

tina4

Ike & Tina Turner snimili su velik broj hitova 60-ih, među ostalima: već spomenutu A Fool in Love, It's Gonna Work Out Fine, I Idolize You River Deep, Mountain High (veliki hit sa producentom Philom Spectorom), Come Together, Honky Tonk Woman i I Want to Take You Higher. Njihov najveći hit bio je singl Proud Mary iz 1968. godine koji se 1971. popeo na 4# Billboardove Hot 100 top liste, za taj singl su 1972. dobili Grammy kao najbolji R&B izvođači.

Tina i Ike su se vjenčali 1962. u Tijuani, Meksiko, a sredinom 70-ih brak između Tine i Ikea se počeo raspadati zbog Ikeovog prekomjernog opijanja i uzimanja droga i njegove arogancije. U augustu 1974. godine Tina izdaje svoj prvi samostalni album Tina Turns the Country On! kojeg je producirao Ike. Iste godine Tina prelazi na budizam. Već slijedeće 1975. nastupa u svom prvom filmu rock operi Tommy, u maloj ali zapaženoj ulozi.

tina2

Nakon svađe uoči nastupa u Dallasu 1976. Tina definitivno napušta Ikea, i bježi od njega. Službeno se rastala tek 1978. nakon 16 godina braka. Iste godine izdaje prvi album nakon razvoda pod nazivom Rough koji nije dobro prošao kod publike, kao i slijedeći album iz 1979 - Love Explosion.

Ponovni povratak na vrh Tina je napravila 1983. obradom pjesme Let's Stay Together Ala Greena koja postala evropski hit. U maju 1984. izdala je novi album - Private Dancer. Kruna tog vala bio je singl What's Love Got To Do With It koji se popeo na 1# američke top liste (to je ujedno i njen jedini američki 1# ). Tina je tad imala 44 godine, pa je postala najstarija pjevačica koja je dospjela na prvo mjesto top ljestvica. S istoga albuma objavila je i singl - Private Dancer 1985., koji je prodan u više od 11 000 000 kopija. Nakon uspjeha singla Private Dancer prihvata ulogu Aunty Entity, vladarice Bartertowna u filmu Mad Max 3: Thunderdome u kojem je otpjevala pjesmu We Don't Need Another Hero. Iste godine zajedno s Mickom Jaggerom nastupa na humanitarnom koncertu Live Aid.

tina3

Svoj naredni album Break Every Rule izdaje 1986., kao i autobiografiju I, Tina. Iste godine dobila je svoju zvijezdu u ulici slavnih u Hollywoodu.

Ike i Tina Turner dobili su svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame 1991 godine. U njihovo ime nagradu je primio Phil Spector. Iste godine izdaje kompilacijski album Simply the Best sa svim svojim hitovima. Za film Zlatno oko iz serije o Jamesu Bondu snima 1995 - naslovnu pjesmu (autori; Bono i The Edge iz sastava U2). Ta pjesma se nalazila na njenom sljedećem studijskom albumu Wildest Dreams kojega izdaje 1996. godine.

Zajedno s talijanskim pjevačem Erosom Ramazzottijem pjeva pjesmu - Cose Della Vita - Can't Stop Thinking of You - 1997. za koju je i napisala englesku verziju. Tih godina pjeva duete i sa Eltonom Johnom i Cher.

Deveti studijski album Wildest Dreams izdaje 1999., a sljedeće godine započinje turneju Twenty Four Seven Tour, jednu od najuspješnijih u karijeri. Zajedno s Philom Collinsom 2003. snima pjesmu Great Spirits za crtani film Legenda o medvjedu.

tina5

Kao prava baka sa punih 68 godina, nastupila je zajedno s Beyoncé Knowles na 50. godišnjici dodjele Grammy nagrada 10. februra 2008. , to je bio njen prvi veći nastup nakon turneje Twenty Four Seven Tour. Prigodom 50. godina rada na sceni, - 2008 otisnula se na turneju po nazivom Tina!: 50th Anniversary Tour.

Ne propustite