Priča o najpoznatijoj stjuardesi na svijetu: Preživjela je pad sa 10.000 metara visine

Sjećate li se
Priča o najpoznatijoj stjuardesi na svijetu: Preživjela je pad sa 10.000 metara visine
Sjećam se ulaska u avion i leta Kopenhagen - Zagreb. Pamtim samo sliku žena koje su s djecom stajale u avionu kada je počeo padati sa 10.000 metara visine iznad Čehoslovačke. Panika.

"Sjećam se ulaska u avion i leta Kopenhagen - Zagreb. Pamtim samo sliku žena koje su s djecom stajale u avionu kada je počeo padati sa 10.000 metara visine iznad Čehoslovačke. Panika." Sjeća se Vesna Vulović, bivša JAT-ova stjuardesa, jedina žena koja je preživjela nemoguće 26. januara 1972. godine i tako na bizaran način ušla čak i u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživjela smrtonosni pad.

vesna3

"Evo prošle su pune 43 godine, više se mnogo toga i ne sjećam, ali ta slika poginulih putnika u avionu koji pada me proganja. Mnogo je lakše umrijeti. Teže mi je bilo da preživim nego onima koji su umrli", kaže Vulović.

Mučna sjećanja

U nesreći je tada poginulo šest članova posade i 22 putnika. Tada 22-godišnja djevojka, nalazila se u repu aviona, što joj je omogućilo da preživi ovaj pad s deset kilometara visine.

Istakla je i da je poslije svoje nesreće shvatila da su svi članovi posade predosjećali da će se nešto desiti, samo da ona nije u tim momentima osjećala strah.

vesna4

"Znam da su tada dijelovi tijela padali po kućama, bila je zima, počeo je padati snijeg. Ljudi koji su vidjeli na sve strane leševe tražili su preživjele. Mene je spasio lugar Bruno Henke, Nijemac, čuo je kako zovem pomoć. Ležala sam na nekom brežuljku, on je prešao potočić, popeo se uz brdo i prvi mi pružio pomoć. Zahvaljujući njemu sada sam živa", priča Vulović.

Klinička smrt

Prisjetila se, takođe, da toga dana nije trebala biti u avionu, ali je pristala zamijeniti svoju kolegicu na kobnom letu koji je obilježio njen cijeli život. Uz velike posljedice, kao što su fraktura lobanje, prijelomi nogu, trenutna paraliza, oporavila se nakon nekoliko mjeseci i započela novi život.

"Doživjela sam kliničku smrt. Bila sam četiri i po sata mrtva. To je nevjerovatno. Ali, ljekari nisu odustajali. Kažu da tri dana nisu izlazili iz bolnice, borili su se za moj život", dodala je Vulović.

Nastavila letjeti

vesna1

Vulović je sada u invalidskoj penziji i, kako kaže, jedva spaja kraj s krajem. No, dodaje da joj taj let nije bio posljednji i da je godinama poslije toga letjela. I sada bi svijetom putovala, ali, kako ističe, nema materijalnih mogućnosti.

Ne propustite