Britanci uložili 60 milijuna funti u letjelicu budućnosti (VIDEO)

Magazin
Britanci uložili 60 milijuna funti u letjelicu budućnosti (VIDEO)
U prvoj fazi letjelica ne bi imala pilota i ne bi se koristila za komercijalne letove

U prvoj fazi letjelica ne bi imala pilota i ne bi se koristila za komercijalne letove, već bi prevozila astronaute, znanstvenike i opremu na Međunarodnu svemirsku stanicu

Vlada Ujedinjenog kraljevstva odlučila je uložiti 60 milijuna funti u razvoj motora budućnosti, koji kombinira mlazni i raketni pogon, a trebao bi omogućiti jeftina putovanja u svemir, piše britanski Independent.

Stroj pod nazivom "Sabre", o kojem se priča zadnjih pet godina, predstavljao bi pravu revoluciju u svemirskim i zrakoplovnim letovima. Motor će razvijati tvrtka Reaction Engines, čijih je 20 posto dionica već kupila poznatija i bogatija kompanija BAE Systems.

S ovom financijskom injekcijom, koju bi trebale slijediti i druge ako će se razvoj kretati u pozitivnom smjeru, motor bi mogao biti spreman do 2020. godine. Deset godina od danas mogli bismo vidjeti prvi let Skylona, zrakoplova koji će koristiti hibridni pogon "Sabrea".

Takva letjelica bila bi doista impresivna - na mlazni pogon dosegnula bi brzinu mach 5 (pet puta brže od brzine zvuka), dok bi se na visini od 26 km pogon promijenio na raketni, s kojim bi letjelica ušla u orbitu oko Zemlje. Prijelazak s jednog na drugi pogon Sabre bi odradio pomoću tekućeg vodika koji bi u kompliciranom sustavu hladio vanjski zrak koji ulazi u motor (u samo stotinki sekunde bi se zrak s 1000 stupnjeva Celzijevih ohladio na -150) te ujedno služio kao raketno gorivo.

U prvoj fazi letjelica ne bi imala pilota i ne bi se koristila za komercijalne letove, već bi prevozila astronaute, znanstvenike i opremu na Međunarodnu svemirsku stanicu. No, potencijalno bi mogla dosegnuti bilo koji dio Zemlje u roku od 4 sata od trenutka uzlijetanja.

Inače, sličan prijevoz opisao je još 1962. godine kultni SF pisac Philip K. Dick u romanu "Čovjek u visokom dvorcu" pa bi se moglo dogoditi da znanost još jednom posudi ideju od fikcije.

Ne propustite