Bh. vlasti pozvane da riješe ekonomske probleme

Bosna i Hercegovina
Bh. vlasti pozvane da riješe ekonomske probleme
Strpljenje građana BiH je na izmaku pa međunarodna zajednica očekuje od novog saziva vlasti da se odmah uhvati u koštac sa teškom ekonomskom situacijom, poručio je je danas visoki predstavnik Valentin Inzko.

Strpljenje građana BiH je na izmaku pa međunarodna zajednica očekuje od novog saziva vlasti da se odmah uhvati u koštac s teškom ekonomskom situacijom, poručio je je danas visoki predstavnik Valentin Inzko.

Sumirajući rezultate dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH Incko je kazao da su se dominantno bavili bavili egzistencijalniom problemima građana.

"Pozivamo kantone da ubrzaju izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH. Nakon uspotave vlasti, apelujemo da BiH vrate na pravi kolosijek i građanima osiguraju posao od kojeg mogu živjeti", kazao je Inzko.

PIC je, prenio je Inzko, podržao novi pristup Evropske unije BiH koja zadržava iste uslove za pridruživanje, ali mijenja redoslijed njihovog ispunjavanja stavljajući ekonomska pitanja u prvi plan. Uz izuzetak Ruske Federacije, PIC je u svom kominikeu podržao i dalji napredak BiH kao EU i NATO-u.

"Mišljenje Ruske Federacije je da evroatltantske integracije nisu jedina perspektiva BiH, te stoga ne podržava ovaj paragraf", kaže se u kominikeu.

Inzko nije htio komentirsati ovu podijeljenost članica PIC-a, ali je naglasio da je ovo zasjedanje mnogo uspješnije jer je Rusija sada osporila samo jedan pasus, dok na zasjedanju u maju nije podržala cijeli kominike.

Domaće vlasti PIC je pozvao da poštuju i provode odluke Ustavnog suda BIH posebno onu o Mostaru, gdje lokalani izbori nisu održani od 2008. godine.

"Veliki je propust što se SDA i HDZ BiH još nisu uspjele dogovoriti o rješenju za održavanje izbora u ovom gradu. Mostarci se suočavaju s ogromnim problemima,  budžeta nema i moraćemo način da riješimo pitanje funkcioisanja Grada dok političke stranke ne dođu do konačnog dogovora", kazao je prvi zamjenik visokog predstavnika David Robinson.

Vlasti u BiH pozvane su i da ubrzaju saniranje posljedica majskih poplava, unaprijede izborni porces, posebno u pogledu revizije granica izbornih jedinica i dodjele mandata.

Također, PIC ih je pozvao i da procesuiraju slučajeve koprupcije na visokom nivou, da efikasno procesuiraju predmete ratnih zločina pri čemu prioriteti trebaju biti nasloženiji slučajevi.

Ne propustite