U posljednje četiri godine u FBiH skoro 40.000 učenika manje

Bosna i Hercegovina
U posljednje četiri godine u FBiH skoro 40.000 učenika manje
Vlada FBiH usvojila je Informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2014/15. godini.

Vlada FBiH usvojila je danas Informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2014/15. godini.

Naime, prema analizi kretanja ukupnog broja učenika osnovnih škola u Federaciji BiH za razdoblje školske od 2010./11. do 2014./15. godine primjetno je kontinuirano smanjenje broja učenika osnovnih škola.

Prema zbirnim podacima za Federaciju BiH, broj učenika u osnovnim školama u spomenutom razdoblju smanjen je za 30.909 učenika ili 13,84 posto. Ovo smanjenje je evidentno u svim županijama, a iskazano u postotcima najizraženije je u Posavskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji. Kao razlozi smanjenja broja učenika u osnovnim školama navedeni su pad nataliteta, povećanje broja djeca koja uopće ne upisuju osnovnu školu, neredovno pohađanje ili prekid osnovnog obrazovanja prije njegovog završetka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U srednjim školama, navodi se da je, prema zbirnim podacima za osam županija u Federaciji BiH, broj učenika prvih razreda u tekućoj školskoj godini, u odnosu na školsku 2010/11. godinu, manji za 8.842 učenika ili 28,53 posto.

Kao razlozi za smanjenje broja upisanih u srednje škole navode se, također, pad nataliteta, ali i činjenica što je prvi razred srednje škole u prethodnoj školskoj godini upisala prva generacija učenika koja je obrazovana prema devetogodišnjem programu osnovnog obrazovanja i koja je bila malobrojnija od prethodnih generacija.

Zbog ovakvog trenda, Vlada FBiH usvojila je danas niz preporuka koje su na tragu dosljedne primjene člana 16. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, osiguranja učinkovitog sustava evidentiranja i obuhvata djece koja ne upisuju osnovnu školu i koja napuštaju osnovno i srednje obrazovanje, te potrebi nastavka projekta nabavke besplatnih udžbenika za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, stoji u priopćenju.

Ne propustite