Životni košmar slavnog glumca Mije Aleksića: 'Čuli su se pucnjevi i bilo nam je jasno šta nas čeka' (VIDEO)

Lifestalgija
Životni košmar slavnog glumca Mije Aleksića: 'Čuli su se pucnjevi i bilo nam je jasno šta nas čeka' (VIDEO)
Masakr nad kragujevačkim đacima u Drugom svjetskom ratu desio se prije 74 godine, a jedan od rijetkih koji je preživjeo masovno streljanje je čuveni glumac Mija Aleksić.

Masakr nad kragujevačkim đacima u Drugom svjetskom ratu desio se prije 74 godine, a jedan od rijetkih koji je preživio masovno streljanje je čuveni glumac Mija Aleksić.

Aleksić je tog fatalnog dana bio kod kuće i spremao se da krene u školu, međutim, majka je primijetila da Njemci idu po kućama i odvode djecu, pa ga je prestravljena molila da ostane kod kuće.

Hrabri Mija, koji je tada imao svega 17 godina, odlučno je preskočio kapiju i krenuo ka svojim drugovima koje su Njemci već odvodili.

mija

Surovi njemački vojnici su tražili ljudsko meso, a djecu su bajonetima gurali kako bi ih ubrzali. Na sve strane su čuo plač djece i žena i vidjele su se kolone ljudi, koje su se slivale u barake. Tamo ih je čekao kraj.

- Čuli su se pucnjevi. Rafali... Bilo nam je jasno šta nas čeka. Video sam oca i majku u crnini za mnom. Velimir je pustio bradu, posiveo... Počeo sam da plačem. U sebi... Znači, tu je kraj - mislio je Mija.

U tom trenutku razne priče su se motale po glavi. Bio je obavijen crnim slutnjama.

- Ne znam... Jedna potpuna praznina. Svedenost na ništa. Na mahove oštar bol: zašto da umrem? Strah od smrti, otpor... Pa ondа, potpunа tupаvost, аpаtijа... Slike iz detinjstvа, likovi roditeljа, sestre, drugovа... Film se lаgаno odvijа, hteo bih dа trаje u beskrаj Zаtim, zrаčаk nаde. Moždа će nаs pustiti, nekud oterаti. Ovo je sаmo privremeno - sjećao se Mija tog tragičnog dana.

Međutim, 21. oktobra, oko 19 čаsovа, okupatorski vojnici su pozvali da izađu iz baraka. Cijelo Mijino i još jedno odjeljenje maturanata Druge muške gimnazije iz Kragujevca.

Na sveopšte iznenađenje, Njemci su im rekli da mogu da krenu kući. Da su pušteni.

Kad su ga vidjeli na vratima kuće, Mijini otac i majka su bili u nevjerici. Oni su već prežaili svoga sina, obukli crninu i okačili njegovu crno-bijelu sliku na zid.

Ali ne. Mija je preživio, ali je cijelog života pamtio ovu tragediju. Ona ga je godinama proganjala, ali Aleksić je uspio da postane jedan od najvredrijih ljudi koji su se ikad pojavili na glumačkoj sceni i da cijelu Jugoslaviju decenijama zasmijava do suza.

 

 

(Espreso.rs)

Ne propustite