10 stvari koje niste znali o kultnom filmu "Prljavi ples"

Nostalgija
10 stvari koje niste znali o kultnom filmu "Prljavi ples"
Neke zanimljive anegdote vezane uz film koje možda ne znate!

Skoro pa nema ljubiteljice romantičnih filmova koja barem jednom nije pogledala priču o nenadanoj ljubavi između plesača Johnnyja Castlea i tinejdžerke Frances “Baby” Houseman koje su igrali Patrick Swayze i Jennifer Gray.

pr14

U nastavku vam donosimo zanimljive anegdote vezane uz film koje možda ne znate.

1. Patrick je morao nagovarati Jennifer da prihvati ulogu u filmu. Prije “Prljavog plesa” zajedno su radili na filmu “Red Dawn” i nisu se najbolje slagali zbog čega je ona skoro odbila ulogu Baby. Na kraju ju je Patrick uvjerio da bi to bila velika pogreška.

2. Za ulogu Baby takmičile su se Sarah Jessica Parker i Sharon Stone. Ulogu Johnny-ja želio je i Billy Zane, ali ipak je ponuđena Valu Kilmeru. Val ju je odbio pa je na kraju njegovo mjesto zauzeo Patrick.

3. Patrickova supruga Lisa bila je na audiciji za ulogu Johnnyjeve plesne partnerice Pen. Producenti su Patricku kasnije priznali kako su bili uvjereni da će on prihvatiti ulogu u filmu samo pod uslovom da Lisa glumi Pen i bili su spremni popustiti, ali s obzirom da on to nikada nije tražio ulogu je ipak dobila Christina Rods. Nisam znao da imam toliku moć i nije mi palo na pamet tražiti to, rekao je glumac.

4. Na početku snimanja Patrick i Jennifer imali su trzavice. Scena u kojoj se Johnny ljuti na Baby dok uvježbavaju koreografiju jako je uvjerljiva, vjerovatno zato što je Patrick stvarno bio ljut na Jennifer koja se nije mogla prestati smijati.

5. Neke scene nisu uopšte bile planirane, ali su na kraju ipak završile u filmu. Npr. njih dvoje su se zagrijavali za ples i izvodili svoju malu koreografiju uz pjesmu “Love is strange”, a režiseru se to toliko svidjelo da ju je na kraju odlučio staviti u završnu verziju filma.

6. Patrick je želio da Johnny na kraju bude s Penny. Bili su slični i puno realističniji par od Johnny i Baby. Taj moj prijedlog producenti su odbili i to je bila najbolja odluka. Ali kada su predložili da malo ublažim plesne scene s Penny na početku filma, odbio sam to. Brinulo ih je da su previše seksi i da će zasjeniti plesne scene s Baby. Znao sam da se to ne može dogoditi zbog audicije s Jennifer. Nije bilo sumnje da ćemo uspjeti stvoriti hemiju i tako je i bilo, napisao je Patrick u svojoj autobiografiji.

7. Scene u jezeru snimane su na velikoj hladnoći. Sve scene u vodi odrađene su tokom oktobra, a temperature su se već spustile na nulu. Patrick i Jennifer stalno su drhtali i ni jedna scena nije snimljena iz blizine kako se ne bi vidjela njihova usta plava od hladnoće. Kako bi se stvorio privid ljeta, lišće na livadi u pozadini sprejem je obojeno u zelenu boju.

8. Dizanje na kraju filma nije uvježbavano. Jennifer je bila prestrašena i odbila je vježbati prije snimanja. Na njezinu sreću, ona i Patrick odradili su ga iz prve i nikada poslije toga Jennifer ga nije izvodila.

9. Patrick je želio da se slavna rečenica “Nobody puts Baby in the corner” izbaci iz filma. Nije se mogao natjerati da je izgovori ispred kamere jer mu je zvučala otrcano. Kada je, na kraju, vidio film priznao je da rečenica ima svrhu i da bez nje film ne bi bio isti.

10. Film je umalo završio ravno na VHS-u. Tokom prvog testnog prikazivanja film se nije svidio publici zbog čega su producenti razmatrali opciju da ga uopšte ne puste u kino distribuciju i lansiraju ga direktno na VHS kasete.

Ne propustite