Đenka je stvarno postojao: Priča o legendarnom liku iz “Maratonaca”

Sjećate li se
 Đenka je stvarno postojao: Priča o legendarnom liku iz “Maratonaca”
Ulogu Đenke u kultnom ostvarenju “Maratonci trče počasni krug” odigrao je pokojni Bora Todorović.

Malo je poznato da je Đenka stvarno postojao. Priča o predratnom snimatelju Kosti Novakoviću koji je bio stručnjak za erotske filmove je više nego slična priči o liku iz filma. 

Naime, Kosta je u periodu između dva rata studirao u Kursulinoj ulici, a njegov životni prostor je bio specifičan po tome štu su zidovi u prostoriji bili različiti. Njega su najčešće posjećivale mlade žene iz bogatijih porodica koje su željele da postanu popularne, a on ih je fotografisao gole. 

Kosta je pravio fotografije u slobodnijim pozama, a četiri obojena zida je koristio kako bi što ekonomičnije snimao obzirom da je imao jednu, ali okretnu kameru. Na ovaj način uspijevao je da dobije četiri različite scene. 

U njegovom studiju snimljene su i scene za film “Kralj Čarlstona i vesele beogradske devojke”, kao i erotski film “Devojka koja čita”. Šareni zidovi se vide u svakom od ovih filmova. 

Studio je srušen u periodu Drugog svjetskog rata. 

Novakovićevo najpoznatije ostvarenje je “Grešnica bez greha” iz 1930. godine, koji ima dosta slobodnijih scena iako nije klasifikovan kao erotski film.

Ne propustite