Koje godišnje doba je najdepresivnije?

Zanimljivosti
Koje godišnje doba je najdepresivnije?
Vrijeme božićnih praznika je prema ovom istraživanju najmanje depresivno u toku godine...

Suprotno mišljenju da je vrijeme praznika najdepresivnije, "Googleov indeks očaja", koji je sastavio Washington Post, pokazuje da se pojmovi depresija, tjeskoba, bol, stres i umor najviše "pretražuju" u proljeće i ljeto.

Pretraživanja pokazuju da se tih pet pojmova najviše javljaju u proljeće i ljeto i drastično se smanjuju za vrijeme praznika, prenose elektronski mediji.

Vrijeme božićnih praznika je prema ovom istraživanju najmanje depresivno u toku godine, a u stopu ga prati Nova godina, dok je najgori dan u prošloj godini bila jedna srijeda u aprilu.

Ljudi su depresivniji tokom nedjelje nego preko vikenda, a u čitavoj godini utorci i srijede izjednačeni su u bitci za najgori dan. Tek nakon toga dolaze ponedjeljak, pa četvrtak.

Kada je riječ o pojedinačnim pojmovima, bol i tjeskoba najčešće se javljaju ponedjeljkom, stres i depresija utorkom, a umor srijedom.

Pretraživanja svih pojmova naglo opadaju pred vikend i ponovo se povećavaju u nedjelju, a primijećeno je i da se razlike u odnosu sedmice i vikenda smanjuju u julu.

U martu i aprilu usponi i padovi između pretraživanja su dosta veći.

Stručnjaci kažu da su navedeni rezultati očekivani, jer završetak ljeta ljude čini depresivnijima u jesen, a u proljeće su za to zaslužni duži dani koji poremete hemijsku ravnotežu u tijelu.  

Ne propustite