Kosovo dobilo novu vlast, dva najveća rivala ipak zajedno

Region
Kosovo dobilo novu vlast, dva najveća rivala ipak zajedno
Vođe dvije najveće kosovske, ujedno i dvije najveće etnički albanske partije, Isa Mustafa i Hashim Thaci potpisali su sporazum o koaliciji za formiranje vlasti.

Vođe dvije najveće kosovske, ujedno i dvije najveće etnički albanske partije, Isa Mustafa i Hashim Thaci potpisali su sporazum o koaliciji za formiranje vlasti.

Thacijeva Demokratska partija Kosova i Mustafin Demokratski savez Kosova slovili su za dva najveća rivala nakon Parlamentarnih izbora održanih 8. juna 2014. godine.

Kriza koja je kasnije uslijedila rezultat je želje obojice lidera da uđu u novu vlast.

Mustafa se žestoko protivio dotadašnjoj Thacijevoj vladavini, smatrajući da Republiku Kosovo vodi u pogrešnom smjeru.

No, lider PDK Hashim Thaci je rekao da je sporazumom ispoštovana volja građana Kosova iskazana na Parlamentarnim izborima u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova. 

Thaci je istakao da će nova kosovska vlada nastaviti sa primjenom Briselskog sporazuma i nastavkom dijaloga sa Beogradom o dobrosusjedskim odnosima.

On je obećao dalju borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, kao i ispunjenje neophodnih uvjeta za euroatlantske integracije Kosova, prenosi AA. 

- Sporazum je opravdan i racioanalan i ostavlja prostora i za rad opozicije i civilnog društva i svih ostalih sektora za dobrobit cijelog Kosova, kazao je Thaci nakon potpisivanja dokumenta.

S druge strane, lider LDK Isa Mustafa je istakao da je sporazum sa PDK postignut u cilju napretka Kosova i u korist građana.

Mustafa je istakao da će nova vlada raditi na jačanju pravne države i nastavku evropskih integracija. 

- Nadamo se da ćemo ostvariti i više od obećanog u narednom periodu, kazao je Mustafa.

 

Kadri Veseli novi predsjednik Skupštine

 

Novi predsjednik Skupštine Kosova je Kadri Veseli, izabran danas sa 71 glasom za.

Protiv Veselijevog izbora glasao je 41, dok je jedan poslanik bio uzdržan. Veseli je izabran prema sporazumu o formiranju vladajuće koalicije potpisanom između Demokratske partije Kosova Hashima Thacija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe ranije danas.

Predstavljajući kandidata PDK za predsjednika Skupštine Kosova Kadrija Veselija, Hajredin Kuci je izjavio da je Veseli poznat kao jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i kao čovjek koji je dug period radio u službi Kosova.

Kazao je i da Veseli, koji je potpredsjednik PDK, završava doktorat u Ljubljani, prenosi Anadolija.

Pripadnica manjinskog srpskog naroda Jasmina Živković (Srpska lista) bit će stalna članica novog predsjedništva Skupštine Kosova, dok će ostali manjinski narodi imati rotacione mandate.

Tako će Bošnjakinja Duda Balje članica predsjedništva Skupštine biti u narednih 14 mjeseci, potom će na njeno mjesto doći neko iz manjinskog turskog naroda, na također 14 mjeseci, a na kraju po 7 mjeseci neko iz reda Roma i Aškalija.

Ne propustite