Na današnji dan 1579. godine: Ubijen Mehmed paša Sokolović, turski vezir porijeklom iz Bosne

Na današnji dan 1579. godine: Ubijen Mehmed paša Sokolović, turski vezir porijeklom iz Bosne
Sultan Sulejman I Veličanstveni ga proglašava za Velikog vezira Porte 28. juna 1565

Porijeklom Srbin iz Hercegovine Mehmed paša Sokolović rođen je u selu Sokolovići blizu gradića Rudo. Otac mu se zvao Dimitrije, ime majke nije poznato - pominju se imena Dobrina, Anđelija ili Marija.
 
Kao dječak školovao se u manastiru Mileševa. U "danku u krvi" odveden je u janjičare kada mu je bilo oko 15 godina. Školovan je u Jedrenskom saraju gdje ostaje 13 godina.
 
Učestvovao je u Mohačkoj bici 1526. i opsadi Beča 1529. Između 1533. i 1535. učestvuje u ratu protiv Perzije i opsadi Bagdada. 1545. godine postaje zapovjednik Osmanske flote a 1551. biva unaprijeđen u rumelijskog beglerbega. Iste godine kreće u pohod na Habzburšku monarhiju a već slijedeće osvaja Temišvar.
 
Pod njegovim uticajem 1557. izdat je berat kojim se dozvoljava obnova Pećke patrijaršije, i na patrijaršijski prijesto se postavlja Makarije Sokolović, njegov bliži srodnik.

mehmed2

Sultan Sulejman I Veličanstveni ga proglašava za Velikog vezira Porte 28. juna 1565. Godine 1566. sa sultanom kreće u novi pohod u Ugarsku. Opsjedaju utvrđeni grad Siget, međutim u noći između 5. i 6. septembra 1566, samo dan prije osvajanja grada, sultan Sulejman I iznenada umire. Plašeći se da će njegova smrt negativno uticati na moral vojske Sokolović je prikriva sve do 24. septembra kada je u Beogradu proglašen nasljednik, Selim II.
 
Novi sultan se pokazao kao prilično nesposoban vladar i doslovno je sve poslove u carstvu prepuštao Sokoloviću, kao velikom veziru, tako da je ovaj imao praktično neograničenu moć. Selim II umire 12. decembra 1574. i na prijestol dolazi njegov sin Murat III koji se još manje interesovao za vođenje državnih poslova ali za razliku od oca nije imao velikog povjerenja u Sokolovića čija moć polako počinje da opada iako je ostao na svom položaju Velikog vezira. Uveče u Carigradu 11. oktobra 1579. Sokolovića u atentatu ubija izvjesni sumanuti derviš.
 
Mehmed paša Sokolović je sahranjen u Istanbulu, u turbetu pored Ejup džamije. Turbe je projektovao arhitekta Sinan.

mehmed3

Podigao je nekoliko mostova na prostoru Bosne i jedan na prostoru Crne Gore, a to su: ćuprija na Drini u Višegradu, Arslanagića most u Trebinju, Vezirov most u Podgorici, most na ušću Žepe u Drinu, i Kozju Ćupriju u Sarajevu.

Ne propustite