Na današnji dan 1920. godine: Dio Slovenaca birao između Austrije i Jugoslavije

Na današnji dan 1920. godine: Dio Slovenaca birao između Austrije i Jugoslavije
Današnji su austrijski gradovi Bleiburg, Rosegg, Völkermarkt, Eisenkapell i Ferlach mogli ...

Današnji su austrijski gradovi Bleiburg, Rosegg, Völkermarkt, Eisenkapell i Ferlach mogli 1920. godine pripasti Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, no dobar se dio tamnošnjih Slovenaca izjasnio za priključenje Austriji.

Na današnji dan 1920. godine održan je plebiscit u Koruškoj na kojem je odlučeno hoće li dijelovi te pokrajine s većinskim slovenskim stanovništvom biti pripojeni Austriji ili Jugoslaviji. Naime, nakon Prvog svjetskog rata raspala se Austro-Ugarska pa su njeni teritoriji podijeljeni između niza zemalja. Južno područje Koruške bilo je uveliko naseljeno Slovencima pa je na međunarodnoj mirovnoj konferenciji odlučeno da se tamnošnje stanovništvo samostalno mora opredijeliti za priključenje Austriji ili Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (Kraljevini Jugoslaviji).

Uoči plebiscita veliku propagandu vršile su i austrijska i jugoslovenska strana. U području obuhvaćenom plebiscitom (tzv. Zona A) čak je oko 70% stanovništva govorilo slovenačkim jezikom, što znači da je etničkih Slovenaca bilo vjerovatno čak i više (neki su koristili njemački jezik iz praktičnih razloga). Ipak, na današnji dan 59.1% glasača izjasnilo se za pridruživanje Austriji, a samo 40.9% za uključenje u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Takav ishod vjerovatno je bio posljedica toga što je čak i slovenačko stanovništvo u privrednom i političkom smislu preferiralo Austriju nad jugoslavenskom državnom zajednicom.

Da su se glasači na plebiscitu izjasnili za Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca današnji bi austrijski gradovi Bleiburg, Rosegg, Völkermarkt, Eisenkapell i Ferlach pripadali Sloveniji, a državna bi granica prolazila tik do Villacha i Klagenfurta.

Ne propustite