Pijete li dovoljno vode?

Zdrav život
Pijete li dovoljno vode?
Za svako stanje u kojem se nalazi, tijelo nam daje neke znakove. Samo ih moramo prepoznati. Takav je slučaj i sa dehidratacijom. Dehidratacija pravi niz problema, a mnogi od nas toga nisu ni svjesni. Ako u organizmu nema dovoljno vode, hrana će se teže kretati i razgrađivati, a posljedice su nadutost i debljanje.

Za svako stanje u kojem se nalazi, tijelo nam daje neke znakove. Samo ih moramo prepoznati. Takav je slučaj i sa dehidratacijom.  Dehidratacija pravi niz problema, a mnogi od nas toga nisu ni svjesni. Ako u organizmu nema dovoljno vode, hrana će se teže kretati i razgrađivati, a posljedice su nadutost i debljanje.

Često ne obraćamo pažnju na to koliko smo vode popili u jednom danu, ali postoje očiti znakovi dehidratacije.

Zatvor

Voda pomaže u ispiranju crijeva. Kao što smo već spomenuli, bez vode se hrana teže kreće što izaziva nadutost i neugodan zatvor.

Glavobolja

Manjak tekućine u tijelu dovodi do gubljenja esencijalnih soli koje su odgovorne za krvnu sliku. Što manje tekućine to je pritisak niži i manje je kisika u mozgu. Kao rezultat svega dobijete nepodnošljivu i dugotrajnu glavobolju.

Boja urina

Ukoliko vam je urin skoro pa proziran, to znači da unosite prekomjerne količine tekućine pa probajte malo smanjiti. Ukoliko vam je urin izrazito žute boje, to znači da je koncentracija soli veća od normalne i da se organizam ne može čistiti pa se nakupljaju toksini. Probajte se držati zlatne sredine.

Ne propustite