Odnijelo ih vrijeme: Stvari kojih više nema u našim školama

Lifestalgija
Odnijelo ih vrijeme: Stvari kojih više nema u našim školama
S vremenom se sve mijenja – nove ideje i predmeti dolaze na mjesto starih. U školama su tako nestale mnoge stvari ...

S vremenom se sve mijenja – nove ideje i predmeti dolaze na mjesto starih. U školama su tako nestale mnoge stvari ...

Domaćinstvo
 
Nekad se u osnovnim školama podučavalo domaćinstvo. Ako pitate one koji su taj predmet slušali, velika je vjerovatnost da će ga se sa simpatijama sjetiti jer se radilo o laganoj petici. Danas domaćinstva više nema, ipak, ne vjerujemo da čak ni oni koji su ga učili znaju išta bolje zašiti dugme na košulji ili složiti putnu torbu od ostatka svijeta.

pre1
 
 
Krasopis
 
Svako ko prvi put vidi krasopis, vjerovatno pomisli da se radi o nekom stranom jeziku napisanom nepoznatim pismom. Nekad je krasopis bio normalna stvar, no kao i druge stvari s ove liste - iščeznuo je iz škola. Neko je vjerovatno zaključio da je dovoljno da znamo "štampati", a očekujemo kako će i to s vremenom zamijeniti rad na tastaturi – pravoj ili virtualnoj. Danas ionako svi svoja slova mogu savršeno lijepo – printati.

pre5
 
 
Šiba
 
Početkom prošlog stoljeća nije bilo ništa neobično ako je učitelj sa svog stola zgrabio šibu i naučio nekog mangupa pameti bolnim udarcima po rukama ili čak i stražnjici. Srećom, u zadnjih stotinu godina poprilično smo uznapredovali, pa u školama više ne možemo vidjeti da zaposlenik obrazovne institucije pribjegava nasilju kao odgojnoj metodi. Štaviše, pretpostavljamo da je čak i gađanje kredom postalo prava rijetkost.
 
 
Primanje u pionire
 
Uz malo osnovne matematike čini nam se kako lako možemo tvrditi kako danas među nama živi oko 40 naraštaja pionirki i pionira. Ne znamo koje je tačno godine prestalo primanje u najmlađu granu komunističke partije, no nakon toga iz škola nije nestao samo taj običaj, već i plave kapice, crvene marame, zvijezde i sve ostalo što je išlo uz to. Srećom, udaranje šakom po sljepoočnici za domovinu nije zamijenilo ništa slično.

pio6
 
 
Magareća klupa
 
Iako magareća klupa u nazivu ima predmet za kojim se sjedi, često se znalo događati da se zapravo radi o stajanju u ćošku, pa vjerovatno nikome nije žao što je i ta vrsta kažnjavanja iščezla iz škola. Danas je vjerovatnije da mangup koji bi nekad prije završio u ćošku učionice mora naučiti poneku zanimljivu činjenicu o magarcu i napisati kratki referat o tome.

magareca
 
Kecelje (kute) i šlapice
 
Svi smo gledali dovoljno britanskih serija da znamo kako postoje obrazovne institucije u kojima je obavezna školska uniforma. Po nekima su te stvari neopravdano izuzete iz škola. Danas kada su imovinske razlike među roditeljima naročito izražene, čini se da bi priladnije nego ikada bilo da djeca tog osjetljivog uzrasta bar u školama imaju istu odjeću. 

kec3
 
Stripovi ispod klupe
 
Pretpostavljamo da u ovom slučaju još uvijek postoje neki učenici koji ponekad donesu strip u školu, no uz sveprisutni internet sve je manje papira ispod klupe, a sve više digitalnog sadržaja na mobitelima i iPadovima. Kome treba kilogram papira u školskoj torbi kad na internetu postoje ogromne količine besplatnih stripova?
 
 
Sakupljanje starog papira
 
Akcije sakupljanja starog papira nekad su djeci bila glavni izvor raznih zanimljivih časopisa poput 'Starta', stripova, pa čak i poneke knjige. Radne akcije u kojoj sudjeluju djeca u dobi od šest do 14 godina svakako nisu više u modi, pa je vjerovatnije da će se školarci danas odvesti u akciju sađenja drveća ili nešto slično. U ono vrijeme sakupljanje starog papira je jednom razredu u kasu donosilo nešto dinara koji su se kasnije znali trošiti na organizaciju izleta. 

papir1

Bacanje dnevnika na sto
 
Iako generalizujemo, nadamo se da će sve škole uskoro biti dovoljno tehnološki unaprijeđene da slijede neke obrazovne ustanove koje su odskoro s uobičajenih papirnatih dnevnika prešle na umrežene tablete. Prelaskom na modernu tehnologiju ljuti profesori više neće moći bacati dnevnik na sto kako bi dobili tišinu u razredu. Možda.

Ne propustite