Znate li šta će se dogoditi ako sa hrane sklonite buđ i pojedete 'očišćeni' dio?

Zdrav život
Znate li šta će se dogoditi ako sa hrane sklonite buđ i pojedete 'očišćeni' dio?
Najprije treba imati na umu da su raznobojne površine na ubuđaloj hrani - poput zelenkastiih krupnih tačaka na hljebu ili smeđih površina na starom voću - spore vidljive golim okom.

Najprije treba imati na umu da su raznobojne površine na ubuđaloj hrani - poput zelenkastiih krupnih tačaka na hljebu ili smeđih površina na starom voću - spore vidljive golim okom. Ostatak buđi, njegove „grane" i korenje, teško je vidjeti jer su uglavnom dublje u hrani.

Dakle, uklanjanje dijela koji je promijenio boju neće vas poštediti unošenja gljivice u organizam.

„Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih vrsta", ističe Nadin Šo, specijalista američkog Departmana za agrikulturu.

Neke vrste sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme. Posebno je opasan aflatoksin, za koji je utvrđeno da izaziva rak, objašnjava Šoova.

Mikotoksini se mogu naći prije svega u buđi koja raste na žitaricama i koštunjavom voću, ali se javlja i u soku od grožđa, celeru, jabukama... Najviše ga ima u kukuruzu i usjevima kikirikija, navode u američkoj Administraciji za hranu i lijekove.

Kako biste spriječili pojavu buđi, Šoova savjetuje da prekrijete hranu kako ne bi došla u kontakt sa sporama iz vazduha, pravilno je odlažete u frižider i ostatke obroka iskoristite najkasnije do trećeg, četvrtog dana otkad je on napravljen, piše sensa.hr

Ne propustite