Slatko djetinjstvo: Poslastice iz bakine kuhinje - Jabuke u šlafroku!

Sjećate li se
Slatko djetinjstvo: Poslastice iz bakine kuhinje - Jabuke u šlafroku!
Jabuke u šlafroku neko zove pohovane jabuke, neko jabuke u tijestu, a u stvari jedno je isto. To je stara njemačka poslastica ...

Ako volite jabuke, cimet i palačinke, jabuke u šlafroku će vam još kako ući "pod kožu"! Taj miris jabuka i cimeta koji mami, istog momenta će vas vratiti u djetinjstvo … Jabuke u šlafroku neko zove pohovane jabuke, neko jabuke u tijestu, a u stvari jedno je isto. To je stara njemačka poslastica, a u slobodnom prevodu, značila bi: jabuke u kućnoj haljini. Sjećate se sigurno onih praktičnih, šarenih, kućnih haljina na preklop koje su nosile naše mame i bake po kući. E, pa to je šlafrok! 

jab2

Inače, ima jedna stara izreka koja kaže: "jabuka na dan i doktor ti nije potreban", a u njoj ima mnogo  istine. Osim što će vas činiti vitkim, jabuke su jako zdrave i poželjne za naš organizam, jer nas štite od raznih bolesti…

Za jabuke u šlafroku potrebno je:

- 2 jaja
- 5-6 kiselih jabuka
- oko 150 g brašna
- 1-2 kašike šećera (po želji)
- oko 150 ml mleka
- prstohvat soli
- ulje za prženje
- šećer u prahu (za posipanje)
- cimet (po želji)

Priprema:

Umutiti jaja žicom za mućenje (ili viljuškom). Dodati prstohvat soli (ostatak soli baciti preko lijevog ramena, kažu valja se, za sreću), po želji (može, ali ne mora) kašiku-dvije šećera (ako su jabuke baš jako kisele) i brašno, pa sve dobro umutiti. Mlijeko dodavati postepeno i tako razrijediti tijesto. Gustina tijesta treba da je malo gušća nego za palačinke (imajte u vidu da ćete umakati jabuke i da tijesto treba da ostane na njima).

jab4

Jabuke oljuštiti, očistiti sredinu od sjemenki (vodeći računa da se ne pokvari forma), a potom ih nasjeći na kolutove (točkiće).

jab1

Tako pripremljene kolutove uvaljati u tijesto, ocijediti višak tijesta nad činijom i peći na vrelom ulju sa obje strane, sve dok ne poprime lijepu, zlatno žutu boju.

jab5

Jabuke u šlafroku posuti kristal šećerom ili šećerom u prahu, po želji posuti svježe mljevenim cimetom i poslužiti sa osmijehom!

Izvor: stasekuva.com

Ne propustite