Prirodni lijekovi za proširene vene

Zdrav život
Prirodni lijekovi za proširene vene
Proširene vene su čest problem kada je u pitanje ljepota i zdravlje nogu. Liječenje proširenih vena nije nimalo jednostavno i obično je potrebno dosta vremena da bi se postigli dobri rezultati.

Proširene vene su čest problem kada je u pitanje ljepota i zdravlje nogu. Liječenje proširenih vena nije nimalo jednostavno i obično je potrebno dosta vremena da bi se postigli dobri rezultati.

Priroda nudi dosta biljaka koje pospješuju cirkulaciju, liječe i sprečavaju nastanak proširenih vena.

 

Uzroci nastanka proširenih vena

Više je razloga zbog kojih nastaju proširene vene. Neki od njih su svakako genetika, trudnoća, dugo i naporno stajanje, hodanje ili prekomjerna tjelesna težina. Često se javljaju i kao sporedni efekat nekih lijekova, hormonskih pilula ili kontracepcije. Još jedan uzrok njihovog nastanka može biti i pretjerano izlaganje suncu ili solarijumu, nošenje visokih potpetica, slabljenje cirkulacije usljed starosti. Ipak, najčešće se javljaju kod osoba starosti između 20 i 40 godina. Ako se ne liječi moze dovesti i do komplikacija kao sto su tromboza, otvorene rane i slično.

 

Prirodni lijekovi za proširene vene

Divlji kesten

Divlji kesten je odličan lijek za liječenje proširenih vena. Ova biljka utiče na smanjenje simptoma kao što su: proširene vene, bol, umor, otok nogu, edem.

Sastojak divljeg kestena - escin - blagotvorno djeluje na stabilizaciju zidova venskih krvnih sudova i samim tim smanjenja otoka i bola. Divlji kesten umanjuje upalne procese, povećava čvrstinu krvnih sudova, pojačava otpor venskih kapilara i umanjuje propustljivost za tečnost. Na taj način smanjuje se opterećenje venskih krvnih sudova i otok. Divlji kesten oslobađa osećaj težine u nogama, umanjuje bolove i grčeve.

Melem od divljeg kestena

Uberite deset većih plodova divljeg kestena. Izmeljite ih što sitnije i stavite u manju teglu. Prelijte sa 2 dl alkohola, (još bolje komovom rakijom). Teglu sa ovom mješavinom ostavite na suncu 7 nedelja.

Poslije tog perioda dobijenu smjesu procjedite i sipajte u manju flašicu, pa je svakodnevno blago umasirajte na oboljela mjesta.

Ako vas proširene vene ipak zadese usred godišnjeg doba kada nema divljeg kestena (koji zri na jesen), možete probati neke od sljedećih prirodnih lijekova:

Neven

Mast od nevena je efikasno prirodno sredstvo protiv proširenih vena. Ova mast je dobra kod upale vena sa i bez rana.

Mast od nevena

Naberite neven (cvjetovi, listovi i stabljika), pa sve to sitno isjeckajte. Zatim 500 g kvalitetnog svinjskog sala (može i kvalitetne masti), stavite u posudu srednje veličine i zagrijte na najjačoj temperaturi. Kada je mast vrela ubacite isjeckani neven i ostavite na vatri da proključa, pa promješajte i sklonite sa vatre. Posudu poklopite i ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi. Naredni dan smjesu samo blago zagrijte toliko da može da se procjedi.
Dobijenu mast za proširene vene sipajte u odgovarajuću posudu i svakodnevno blago utrljavajte na oboljela mjesta, više puta dnevno.

Napomena: Najbolji efekat liječenja postići ćete ako se kombinuje mast od nevena i divlji kesten.
Oboljela mjesta prvo namažite mašću od nevena, a nakon nekoliko minuta (kada koža malo upije), nanesite melem od divljeg kestena.

Kupus

Listovi svježeg kupusa su najbolja obloga za liječenje upale vena.

Za ovu vrstu obloga potrebna je velika i svježa glavica kupusa, kako bi i listovi bili veći da bi obuhvatili površinu oboljelog mjesta. Svježe listove kupusa direktno prislonite na oboljelo mjesto, pa ih pričvrstite (najbolje tankom elastičnom čarapom). Oblogu držite dok se kupus ne osuši, pa je zamjenite svježim listom. Posebno je važno da držite oblogu i preko noći.

Već na početku ovog tretmana ćete osjetiti olakšanje u vidu umirenja bolova i smanjenja otoka, a nakon duže i uporne upotrebe, proširene vene će se znatno povući, a koža koja je prije toga bila upaljena i modro crvena, postati će ponovo nježna i svjetla.

 

Prevencija

Vježbe za vene

Ovo je jednostavna vježba za umanjenje i prevenciju proširenih vena - Ispružite se na pod istegnutih nogu, a ruke savijte ispod glave. Iz tog položaja privucite koljena prema bradi. Ispružite uvis jednu nogu i zatim je spustite, i ponovite to 20 puta. Istu vježbu napravite 20 puta drugom nogom. Vježba se izvodi polako.

Kod dugog stajanja potrebno je podizati se na prste, jer se na taj način aktivira mišićni pritisak koji će potisnuti vensku krv prema srcu. Slično je i kod dugotrajnog sjedenja – trebalo bi noge da podignete i radite vježbe prstima.

POŽELJNO: Šetnje, sport, tuširanje, lagana dijeta, odmor s podignutim nogama, elastične čarape, posjeta angiologu već kod prvih znakova smetnji.

NEPOŽELJNO: Predugo sjedenje, predugo stajanje, gojaznost, pušenje, pretople kupke, tjesna odjeća, saune, depilacija vrućim voskom.

Izvor: mogujatosama.rs

Ne propustite