Na današnji dan Martin Luther King Jr. je održao znameniti govor „Ja imam san“

Na današnji dan Martin Luther King Jr. je održao znameniti govor „Ja imam san“
Govor je održan tijekom Marša na Washington 28.08.1963.

"Ja imam san" (en. I Have a Dream) je znameniti sedamnaestominutni javni govor američkog svećenika Martina Luthera Kinga u kojem je govorio o svom zalaganju za rasnu jednakost i okončanje diskriminacije u SAD. "San" o kome govori King se odnosio na budućnost u kome bi američki crnci i bijelci skladno koegzistirali kao potpuno ravnopravni građani. Nakon ovog govora, FBI je u svojim spisima okarakterisao Luthera kao najopasnijeg crnačkog vođu koji usko surađuje sa komunistima.

Govor je održan 28.08.1963. godine u Washingtonu na stepenicama Lincolnovog memorijalnog kompleksa tokom Marša na Washington za posao i slobodu. Taj se govor smatra jednim od ključnih trenutaka američkog pokreta za građanska prava. Govor je slušalo preko 250.000 sudionika marša, a istovremeno je prenošen na američkim radio i TV-stanicama. Zbog toga se smatra jednim od najvećih i najznamenitijih govora svih vremena. U anketi američkih stručnjaka za retoriku iz 1999. godine je proglašen najvećim američkim govorom 20. stoljeća.

martin-2

U govoru je Martin Luther King između ostalog rekao:

"Danas vam kažem, prijatelji moji, unatoč poteškoćama današnjice i sutrašnjice, ja imam san. To je san koji je duboko ukorijenjen u američkom snu. Imam san da će se jednoga dana ova nacija izdići i da će živjeti po pravom kredu svoga postojanja. Za nas je ova istina sama po sebi razumljiva: da su svi ljudi stvoreni jednakima. Imam san da će jednoga dana na crvenim brdima Georgije sinovi prijašnjih robova i sinovi prijašnjih robovlasnika sjediti zajedno za istim bratskim stolom. Imam san da će jednog dana i sama država Mississippi, u kojoj vlada nepravda i koja s plamenom tlačenja živi svojim punim bićem, imam san da će se i ta država jednog dana pretvoriti u oazu slobode i pravednosti. Imam san da će moje četvero djece jednoga dana živjeti u društvu u kojem se nitko prema njima neće ponašati ovako ili onako zbog boje njihove kože, nego da će ih se tretirati onako kako to oni svojim karaktreom zasluže. Imam danas jedan san... Imam san da će jednog dana Alabama sa zlokobnim rasistima, sa svojim guvernerom s čijih usana su silazile riječi kao "intervencija" i "anuliranje rasne integracija"..., da će točno tamo u Alabami jednoga dana mali crni dječaci i male crne djevojčice pružiti ruke malim bijelim dječacima i djevojčicama kao braći i sestrama. Imam san da će se jednoga dana uzdignuti sve doline, a svi bregovi i planine da će se smanjiti".

Govor je imao izuzetan učinak kako na reputaciju samog Kinga, tako i na razvoj njegovog pokreta. Časopis Time ga je za samo nekoliko mjeseci proglasio "ličnošću godine" 1963. a sljedeće godine je dobio Nobelovu nagradu za mir, postavši njenim najmlađim dobitnikom u historiji. Dio historičara smatra kako je govor i pozitivna reakcija koju je izazvao ozbiljno uticao na administraciju tadašnjeg predsjednika Johna F. Kennedyja da počne ozbiljno raditi na ukidanju rasne segregacije u SAD, a što će kulminirati sa Zakonom o glasačkim pravima izglasanim za vrijeme njegovog nasljednika Lyndona B. Johnsona.

martin-3

Upravo taj govor smatra se čudom koje je pokrenulo SAD da podrži jednaka prava za Afroamerikance. Četiri godine kasnije u atentatu u Memphisu Martina Luthera Kinga je ubio rasist James Earl Ray. Iako je ogroman napredak postignut, Kingov san se još uvijek nije pretvorio u stvarnost.

 

Ostali događaji na današnji dan – 28.08.

 

1833. - Britanski parlament je zabranio trgovinu robovima u cijeloj Britanskoj imperiji.

1895. - Samo tri dana nakon prve hidroelektrane na slapovima Niagare pušten je u pogon prvi hrvatski te jedan od prvih svjetskih elektroenergetskih sustava: Hidroelektrana "Krka" - Šibenik (kasnije nazvane Jaruga I).

1898. - Arheolog don Frane Bulić pronašao je pokraj današnje solinske crkve Gospe od Otoka temelje negdašnje starohrvatske bazilike, a u njezinu predvorju sarkofag i nadgrobni natpis kraljice Jelene, razbijen u devedeset komada.

1898. - Amerikanac Caleb Bradham je izumio gazirano piće koje će kasnije nazvati Pepsi-Cola.

1910. - Na svečanoj sjednici Narodne skupštine u Cetinju kneževina Crna Gora proglašena je kraljevinom, a knez Nikola I Petrović kraljem.

1914. - Prvi svjetski rat: britanska Kraljevska mornarica porazila je njemačku flotu u bitci za Heligolandski zaljev.

1916. — Njemačka je u Prvom svjetskom ratu objavila rat Rumuniji, a Italija Njemačkoj.

1943. - Drugi svjetski rat: u Danskoj je počeo opći štrajk protiv njemačke okupacije.

1957. – Senator Strom Thurmond održao je najduži govor u američkom Senatu ikada. Govor je trajao 24 sata i 18 minuta.

1990. - Irak proglasio Kuvajt svojom najnovijom pokrajinom.

1993. – Proglašena je Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

1994. — Na referendumu u Republici Srpskoj 94 odsto bosanskih Srba izjasnilo se protiv prihvatanja mirovnog plana Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu.

1995. - Masakar na Markalama u kojem su poginule 43 osobe, a 84 ranjene. Zločin nad stanovnicima Sarajeva koji se dogodio na sarajevskoj tržnici Markale u kojem su od granate ispaljene sa okupiranih položaja oko Sarajeva od strane Vojske Republike Srpske.Ovaj masakr bio je povod za intervenciju NATO-a u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

1996. – Formalno su se razveli engleski princ Charles i princeza Diana.

2000. - U Gospiću je eksplozijom podmetnute bombe ubijen Milan Levar, bivši hrvatski časnik koji je pred Haškim sudom svjedočio o masovnom ubistvu građana srpske nacionalnosti 1991. god.

 

 

Rođenja poznatih ličnosti na dan 28.08.

1749. - Johann Wolfgang von Goethe - njemački književnik.

1863. - Marija Freudenreich - hrvatska operna pjevačica.

1887. - Števan Kühar - slovenski pisac, političar i rimokatolički svećenik.

1924. - Berislav Klobučar - hrvatski dirigent.

1949. - Svetislav Pešić, košarkaški trener i bivši jugoslovenski košarkaš.

1952. - Safet Hadžić – zlatni ljiljan i organizator odbrane Sarajeva.

1957. - Ivo Josipović - treći hrvatski predsjednik.

1965. - Shania Twain - kanadska pjevačica.

1969. - Jack Black – američki glumac, producent i pjevač.

 

 

Smrti poznatih ličnosti na dan 28.08.

1757. - David Hartley - engleski filozof.

1987. - John Huston - američki filmski režiser, scenarist i glumac.

2007. - Antonio Puerta - španjolski nogometaš.

 

Ne propustite