Prošlo je 25 godina od najveće rudarske nesreće u BiH u kojoj je poginulo 180 rudara

Prošlo je 25 godina od najveće rudarske nesreće u BiH u kojoj je poginulo 180  rudara
Na današnji dan 1990 god. došlo je do tragične eksplozije u jami rudnika "Kreka" u Tuzli

Tragedija u jami „Dobrnja jug“ rudnika „Kreka“ u Mramoru najveća je rudarska nesreća koja se dogodila u SFR Jugoslaviji. Tog 26.08.1990. godine u trenutku eksplozije u jami se nalazio 181 rudar. Jedini preživjeli rudar Smail Imamović nalazio se na oko 200 metara od izlaza iz jame kada se dogodila eksplozija. O tragediji, koja je crnim slovima upisana u gradske anale, Smail Imamović rijetko kada priča. Eksplozija mu je promijenila život iz temelja. Tablete za smirenje konstantno su uz njega i sjećanje na komorate. Kažu kako su mnoge prilikom izvlačenja iz jame zatekli zagrljene, ali i potpuno spaljene. Zajedno su otišli u smrt. Teško je opisati svu tugu i bol, koji su tih dana obavili tuzlanski kraj, ali i cijelu bivšu državu.

kreka1

Odmah poslije nesreće Izvršno vijeće Skupštine BiH obrazovalo je komisiju od 16 eminentnih stručnjaka iz BiH, Slovenije, Srbije i Hrvatske, čiji je zadatak bio da utvrdi uzroke nesreće. Iako su postojale neke sumnje da je eksplozija namjerno izazvana, vještaci su zaključili da je osnovni uzrok nezgode eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade. U zaključku se konstatira kako je vidljivo da uzrok nezgode ne leži u nekim drugim događajima kao što je - diverzija.

kreka3

Ova tragedija je pogodila najmlađu smjenu rudnika „Kreka“ sa prosječnom starosti od 27 godina. Iza poginulih rudara je ostalo 365-ero djece, odnosno 545 pravnih sljedbenika, koje su poginuli rudari izdržavali. U cilju rješavanja životnih pitanja porodica poginulih, u Rudnicima "Kreka" u Tuzli, osnovan je Fond "26. avgust 1990. godine" za pomoć porodicama poginulih rudara čiji je osnovni zadatak rješavanje svih pitanja materijalne i finansijske prirode sa kojima se susreću porodice poginulih. 

kreka2

Poslije ove tragične eksplozije, jama „Dobrnja jug“ je zatvorena, a u znak sjećanja na ovu rudarsku ali i ljudsku tragediju, svake godine se na današnji datum ispred ulaza u jamu okupljaju članovi porodica nastradalih rudara, uz prisustvo predstavnika organa vlasti, kako bi odali počast poginulim rudarima, uz nadu da se slična tragedija nikada neće ponoviti.

 

Ostali događaji na današnji dan – 26.08.

 

1071. - U bici kod Mancikerta Turci Seldžuci su porazili Vizantiju. Smatra se presudnim događajem odgovornim za kasniju propast Vizantije.

1346. - U Bitci kod Crécyja u Stogodišnjem ratu engleska vojska pod Edwardom III porazila je znatno nadmoćnije francuske teške oklopnike kralja Philippa VI. Englezi su u toj bici prvi put upotrebili samo pješadiju i ogromne lukove koji su izbacivali strijele na izuzetno veliku daljinu.

1541. - Sultan Sulejman Drugi osvojio je Budim i anektirao Mađarsku, koja je do 1686. bila turska provincija Budimski pašaluk.

1791. - Amerikanac John Fitch je dobio patent za parobrod.

1839. - Osnovana je Prva beogradska gimnazija kroz koju su prošle mnoge istaknute ličnosti srpske historije, nauke, umjetnosti i kulture, među kojima Petar Karađorđević, Živojin Mišić, Stepa Stepanović, Jovan Cvijić, Mihajlo Petrović Alas, Jovan Skerlić.

1883. - Počela je erupcija vulkana Krakatau na istoimenom indonežanskom ostrvu između Jave i Sumatre, u kojoj je tokom dva dana dvije trećine ostrva odletjelo u vazduh, a u ogromnim talasima na zapadnoj Javi poginulo 36.000 ljudi.

1920. - Ratifikovan je 19. amandman Ustava SAD kojim su žene dobile pravo glasa.

1939. - Jugoslovenski premijer Dragiša Cvetković i vođa Hrvatske seljačke stranke Vlatko Maček potpisali su sporazum kojim je ustanovljena Banovina Hrvatska, a lider HSS postao je potpredsjednik jugoslovenske vlade.

1941. - Strijeljani su zarobljeni pripadnici Prvog splitskog partizanskog odreda u Ruduši kod Sinja.

1945. - U Beogradu je održano treće zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) na kojem je Vijeću promijenjen naziv u Privremena narodna skupština. Donijeta je i rezolucija o teritorijalnim pravima Jugoslavije na krajeve koji su poslije Prvog svjetskog rata priključeni Italiji.

1972. - Otvorene su 20. olimpijske igre u Minhenu, upamćene po napadu pripadnika terorističke palestinske organizacije „Crni septembar“ na Olimpijsko selo i ubistvu 11 izraelskih sportista.

1993. - Predsjednik Rusije Boris Jeljcin osudio je invaziju armija Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. i potpisao je sporazum o prijateljstvu sa Češkom.

1995. - Vlak slobode‎ krenuo iz Zagreba za Split, preko Karlovca, Gospića i Knina, simbolički obnovio željezničku vezu između sjevera i juga Hrvatske.

2008. - Rusija priznala neovisnost pobunjenih gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije.

 

Rođenja poznatih ličnosti na dan 26.08.

1740. - Joseph Montgolfier – francuski izumitelj.

1743. - Antoine Laurent de Lavoisier - francuski kemičar.

1906. - Vjekoslav Afrić - hrvatski glumac, redatelj i scenarist.

1910. - Majka Terezija - časna sestra albanskog podrijetla

1928. - Vladimir Beara - hrvatski nogometaš.

1931. - Bekir Misirlić - bosanskohercegovački slikar i skulptor.

1947. - Wolfgang Petritsch - austrijski diplomat.

1958. - Zlatko i Zoran Vujović - hrvatski nogometaši

1962. - Senad Bašić - bosanskohercegovački glumac.

1967. - Aleksandar Đorđević - bivši srpski košarkaš i košarkaški trener

1980. - Macaulay Culkin - američki glumac.

 

Smrti poznatih ličnosti na dan 26.08.

1723. - Antonie van Leeuwenhoek - nizozemski mikrobiolog.

1910. - William James - američki filozof i psiholog.

1974. - Charles Lindbergh -  američki zrakoplovac.

1992. - Đurđica Barlović - hrvatska pjevačica.

Ne propustite