Denis Memić: "Kokteli su moja prva ljubav"

Magazin
Denis Memić: "Kokteli su moja prva ljubav"
Odlučili smo razgovarati o koktelima s poznatim i često traženim barmenom Memić Denisom.

Svake godine za vrijeme Sarajevo Film Festivala u Sarajevu oživi sezona koktela, koje je pomalo teško naći i naručiti ostalih dana u godini. Prateći taj trend odlučili smo razgovarati o temi koktela s poznatim i često traženim barmenom Memić Denisom iza kojeg je punih 12 godina iskustva.

Za sve koji ne znaju, Denis Memić je grafički inžinjer po struci, no svoju kreativnost, vrijeme i ljubav posvetio je bar kulturi i obukama, ili jednostavnije rečeno bar industriji. Jedan je od istaknutih članova barmenske zajednice u Bosni i Hercegovini, a svojim radom došao je i do pozicije sudije na mnogim regionalnim takmičenjima.

Novi.ba: Vaš prvi koktel?

Denis Memić: "Moj početak je bio jako jednostavan. Sa nekih 15 godina sam tadašnjem državnom prvaku pomagao u pripremi Mojita. Radio sam jedan koktel od mogućih 50 s koktel karte, mojoj sreći nije bilo kraja. Za noć bi znao napraviti i do 200 komada, a kada bi mi prilazili gosti i tražili nešto drugo samo sam pogledom tražio majstora."

Novi.ba: Kokteli su umjetnost, ne miješa se baš sve što je na dohvat ruke! Koliko je trebalo vremena da naučite pravila i da postanete to što jeste - majstor svog zanata?

Denis Memić: "Prije svega hvala na komplimentu. Na ovo pitanje bi se odgovor dao pisati danima. Naravno da postoje određena pravila, ali prije svega glavni sastojak je ljubav, ljubav prema poslu, ljubav prema kreaciji, ljubav prema onome što ti kao majstor i ta kreacija predstavljate. Današnja miksologija je toliko napredovala da više nema pravila, ali osjećaj ostaje isti. Da, kokteli su umjetnost. Samo onaj koji koktele gleda na pomenuti način može sebe dovesti do te razine da zasluži i dobije status majstora. Iz navedenog možemo slobodno reci, da taj neko ne postaje samo majstor već i umjetnik."

Novi.ba: Vjerovatno ste imali priliku raditi širom Bosne i Hercegovine?!  Šta ljudi najčešće naručuju, koji su to kokteli najpopularniji?

Denis Memić: "Postoji stara izreka 'sto ljudi, sto čudi'. Tako je i s gostima. Nasluša se čovjek svega, ali opet se vraća starom izvornom pravilu 'gost je uvijek upravu'. Naše tržište je za sada jako siromašno općenito kulturom jela i pića. Tako da ljudi pretežno preslikavaju koktel karte iz Beach barova s mora. Kokteli na ovim prostorima su standardni, ljudi jako malo znaju o koktel industriji i koktel kulturi, čast izuzecima, tako da se sve to svede na svima nama poznati Mojito, Vijagru, Sex on the Beach i naravno neizostavni Long Island."

Novi.ba: Koliko često Vi pijete koktele i koji najradije birate?

Denis Memić: "Kokteli su moja prva ljubav. Ako razmišljamo o koktelima na način da je koktel svaki mix dva i više pića, a ne samo po šablonu plavi, crveni, žuti i zeleni, onda mogu reći da često uživam u koktelima. Volim Old fashioned koktele, klasike, retro stil, volim se igrati s oporim ukusima i mirisima, eksperimentisati. Ali ako već govorimo o omiljenom, naravno to je Mojito, nekako se uvijek vraćam na njega, s njim je sve počelo i nekako on je svih ovih godina ostao vjerni pratilac mog malog lutajućeg cirkusa." 

Novi.ba: Završimo razgovor s osmijehom, ispričajte nam jednu anegdotu iz svoje barmenske karijere!?

Denis Memić: "Anegdota je zaista mnogo. Većina njih sigurno ne bi prošli cenzuru portala, hahahaha. Barmen nije samo 'točilac pića'. Barmen je i psiholog, majka, otac, brat, kum, najbolji prijatelj i mnogo toga. Zaista je bilo mnogo toga, ali evo jedna svježa od prije neku noć. Dva vrla znanca su došla za bar i nakon svih pohvala za izgled bara i priče kako su oni u svoje vrijeme harali Južnom Amerikom, naručili su dva koktela s liste. U pitanju su bila dva klasika, poznata koktela, kokteli koji se razlikuju načinom pripreme, ukusom, mirisom i u konačnici bojom. Na prvo sipanje sam dobio zamjerku da se to ne radi na taj način već da su oni to radili ovako i onako. Svi ljudi za barom su gledali tu šaradu od njihovog pristupa. Na kraju sam napravio dva ista koktela, različitim redoslijedom sipanja, sve vrijeme ih upučujući šta radim, stavio različite dekoracije i spustio pred njih. I onda rekao da sam pogriješio dok sam spuštao, i da zamijene koktele, iako se radilo o istim koktelima, što su oni i uradili. Dobio sam najveće moguće ocjene za oba koktela od dva veterana mog posla i povisoku napojnicu. Naravno bar je uživao i slatko se nasmijao."

Ne propustite