Intolerancija na gluten: 6 simptoma koje ne smijete ignorisati

Porodica i zdravlje
Intolerancija na gluten: 6 simptoma koje ne smijete ignorisati
Intolerancija na gluten zvana celijakija postala je bolest današnjice na koju nije imuna niti jedna dobna grupa

Intolerancija na gluten zvana celijakija postala je bolest današnjice na koju nije imuna niti jedna dobna grupa. S obzirom na to kako neprobavljanje glutena može dovesti i do ozbiljnih komplikacija važno je prepoznati simptome i reagovati na vrijeme

Gluten je dio bjelančevine koja se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži, ječma, pira i zobi. No, osim u žitaricama, gluten je sastavni dio brojnih proizvoda široke potrošnje kao što su tjestenina, razni umaci i dodaci prehrani, a prisutan je čak i u nekim karminima za usne.

Bolest intolerancije na gluten naziva se celijakija. Riječ je o nemogućnosti probavljanja ovog sastojka, a prema posljednjim izračunima, procjenjuje se kako 9 od 10 osoba koje boluju od intolerancije na gluten toga nisu niti svjesne.

Ako sumnjate da i vi spadate u ovu grupu potrebno je učiniti serološke i dijagnostičke pretrage ili, prije pretraga, prepoznajte najčešće simptome.

SIMPTOMI INTOLERANCIJE NA GLUTEN
1. Gruba koža na zadnjoj strani nadlaktica. Ovaj simptom najčešće uzrokuje manjak folne kiseline i vitamina A u organizmu koji može uzrokovati loša razgradnja masnoća uzrokovana oštećenjem crijeva.

2. Probavne smetnje poput nadutosti, plinova, proljeva pa čak i zatvora. Zatvor se najčešće javlja kod djece.

3. Vrtoglavice, umor, malaksalost i bezvoljnost bez posebnog razloga koja dolazi do izražaja nakon obroka koji sadrži namirnice bogate glutenom.

4. Hormonalni disbalans poput snažnih simptoma PMS-a, PCOS (policistični jajnici) ili neobjašnjive neplodnosti.

5. Snažne glavobolje i učestale migrene.

6. Upale i otekline i bolovi u zglobovima, posebno u prstima, koljenima i kukovima.

Žitarice koje ne sadrže gluten:
- Kukuruz
- Heljda
- Proso
- Integralna riža
- Amarant
- Quinoa

 

(Zadovoljna.hr)

Ne propustite