Koliko ima registrovanih pedofila u Hrvatskoj?

Region
Koliko ima registrovanih pedofila u Hrvatskoj?
Kolinda Grabar Kitarović pokrenula je inicijativu za hemijsku kastraciju pedofila, koja je izazvala velik interes javnosti. No stručnjaci tvrde da to ne može riješiti problem pedofilije. Više od hiljadu osoba je u Hrvatskom registru pedofila, koji je pokrenut prošle godine.


Kolinda Grabar Kitarović pokrenula je inicijativu za hemijsku kastraciju pedofila,  koja je izazvala velik interes javnosti. No stručnjaci tvrde da to ne može riješiti problem pedofilije. Više od hiljadu osoba je u Hrvatskom registru pedofila, koji je pokrenut prošle godine.


Predsjednička kampanja u Hrvatskoj aktualizirala je problem borbe protiv pedofilije. HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za hemijsku kastraciju.
'Rekla sam da ću otvoriti široku i sveobuhvatnu raspravu o tom pitanju i da ću ići do toga da predložim tu mjeru. Vidjet ćemo što će struka reći u konačnici o tome', kaže Grabar Kitarović.


'To je jedna od mogućnosti koje uzimaju i druge zemlje, ali mislim da tu isto treba jedna široka javna rasprava, ali kao početno mislimo da je to u redu', rekla je Dorica Nikolić, saborska zastupnica HSLS-a.


Hemijska kastracija je metoda smanjenja seksualnog nagona koja se postiže redovitim uzimanjem terapije, što struka ne vidi kao rješenje.


'Nisam sigurna da je hemijska kastracija odgovor na to pitanje da oni neće recidivirati, njihova želja i volja i dalje ostaje, bez obzira na njihovu spolnu moć ili nemoć', rekla je Lana Peto Kujundžić, predsjednica udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.


Rješenje bi, kažu stručnjaci, bio nadzor socijalne službe, policije, ozbiljan psihosocijalni tretman i trajni ostanak u registru. 


U registru pedofila u Hrvatskoj  trenutno je upisano 1.090 pedofila. Među njima je 20 žena. Najviše ih je između 40 i 60 godina. A najčešće kazneno djelo je bludna radnja. Grabar Kitarović hemijsku kastraciju nije predstavila odmah na početku kao dio svoga programa.


'To je bilo u povodu svjetskog dana zaštite djeteta. Dobili smo pitanje o tome što ćemo učiniti kako bismo se zalagali za prava djeteta pa sam pedofiliju spomenula kao jednu od točaka', objasnila je Grabar Kitarović.


Ovo nije prvi put da se o tome raspravlja u Hrvatskoj, no do sada - bezuspješno. Kastraciju pedofila ozakonila je Poljska, dok u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Češkoj, Švedskoj i drugim europskim zemljama postoji uz pristanak počinitelja. 

Ne propustite